ZNANSTVENIK IVAN ĐIKIĆ: Ovo je 10 mjera protiv koronavirusa, ako ne želimo da bude još gore

Naš poznati znanstvenik Ivan Đikić objavio je na svom profilu na LinkedInu zanimljiv članak pod nazivom “COVID-19: Pripreme za jesen”, te objavio 10 mjera kojih bi se svi trebali dosljedno pridržavati, ako ne želimo da situacija bude još gora.

1. Donositi odluke na temelju točnih znanstvenih podataka, koji moraju biti kritički evaluirani.

2. Testirati više, brže, efikasnije i točnije te ciljano testirati definirane grupacije. Brža testiranja važna su za liječnike primarne prakse zbog diferencijalne dijagnoze s drugim respiratornim bolestima.

3. Donositi epidemiološke mjere na temelju transparentnih informacija te biti odgovorni za njihovu primjenu. Dati veće ovlasti i odgovornost regionalnim centrima javnog zdravstva.

4. Pripremiti i bolje povezati zdravstveni sustav – od liječničkih ordinacija, centara za testiranje do bolnica.

5. Povećati brigu o oboljelima (od tumora i drugih bolesti) unutar bolničkog sustava te osigurati njihovu pravovremenu dijagnostiku i terapiju.

6. Uvesti pravilni program cijepljenja protiv gripe među zdravstvenim radnicima, rizičnim populacijama i drugim građanima.

7. Osigurati sigurno školovanje djece i studenta pravovremenim pripremama i preventivnim mjerama. Neophodno je uključivanje raznih struka u odluke o programu školovanja, uključujući i roditelje. Pripremljenost programa koji se sada provode u školama u Njemačkoj dobar je putokaz.

8. Unaprijediti javnu komunikaciju Stožera. Jasno, iskreno i konzistentno komuniciranje odluka prema javnosti.

9. Potrebna je javna i činjenična kritičnost prema odlukama Stožera te njihovo prihvaćanje odgovornosti zbog mogućih propusta i grešaka. Za političare, kao i za znanstvenike, treba vrijediti da su kritika i samokritika vrline, a ne slabosti.

10. Obrazovanje i motivacija građana da se pridržavaju mjera: održavanje distance, nošenje maski prema preporukama, osobna higijena, prijava prvih simptoma, pravovremeno testiranje, dodatna briga o bližima, posebno o rizičnoj populaciji.

Komentiraj