POLITIKA: Tihomir Dujmović – Navijači u zatvoru, na djelu grčke laži i prokleta hrvatska šutnja

Ovih dana se navršava dva mjeseca kako su grčke vlasti uhitile ravno stotinu Hrvata i drže ih kao zvijeri u zatvoru.

Piše Tihomir Dujmović

Da se radi o akciji koja je veća od nogometa, čak i samog tragičnog dogadaja svjedoči činjenica da su mahom uhićeni Hrvati, ne i grčki navijači. Kako pak možeš biti član EU i imati zakonsku odredbu da možeš šest mjeseci držati osumnjičenog u pritvoru posve je neshvatljivo. Jedino gore od ovih nelogičnosti je prokleta hrvatska šutnja.

Uvijek ista hrvatska šutnja kad su Hrvati j hrvatstvo s jedne strane, a jučer Beograd a danas Bruxelles s druge strane. Šutimo čak i kad smo javno prevareni, a prevara je ovaj puta došla iz usta grčkog premjera. Koji je kako vidimo otvoreno prevario Plenkovića!

Naime, on je rekao Plenkovicu da jamči za sigurnost Hrvata u njihovim srednjovjekovnim zatvorima. Laž! Jer jučer je stigka vijest da tri hrvatska zatvorenika u tri različita zatvora nemaju medicinsku skrb i da su bili na rubu smrti! Dva dijabetičara nakon inzulina ne dobivaju na vrijeme hranu i padaju u hipoglikemiju, treći ne dobiva medicinsku pomoć unatoč teškim ozljedama koje ima.

Za ovo troje se zna, koliko još Hrvata u grčkim zatvorima ne dobiva medicinsku skrb a da ni ne znamo? Unatoč tome hrvatska diplomacija nije poslala javni protest! Da je sin Grlića Radmana tamo, mislite li da bi ovako pokorno šutio na ovaj užas? Mora li netko tamo umrijeti da bi Zagreb dignuo glas?

No, grčki premijer nije samo jednom slagao Hrvatsku. Po Plenkovićevim rječima “premijer Mitsotakis mi je rekao da istraga može trajati još nekoliko tjedana”. To je bilo prije malo manje od dva mjeseca! Zagreb i na to šuti. Imamo li državu, o kome bi trebala skrbiti ako ne o stotinu državljana koji leže dva mjeseca u zatvoru bez ikakve optužnice, a trojica su već bili na rubu smrti obzirom na izostanak medicinske skrbi…

Što se moze učiniti? Puno ako imamo državu, prosvjedovati, urgirati, u Ateni i Bruxellesu javno protestirati….da matere što im noćima ne spavaju mogu sa nadom zaspati! Nadom da imaju državu koja će im sinove vratiti doma! Što se tiče grčke policije trebalo je odmah inzistirati na zajedničkoj istrazi.

Nesposobni ili korumpirani, možda i dio neke zajedničke akcije onj su prije utakmice ignorirali detaljne informacije od strane čak tri različite policije: hrvatske, crnogorske i kosovske koji su im poslali čak i tablice automobila koji ulaze u Grčku i idu na utakmicu. Je li moguce da je samo šlamperaj kriv sto su to ignorirali? Je li moguce da nakon dva mjeseca pregledavanja svih snimaka i uzimanja svih mogucih izjava jos uvijek ne znaju tko je ubio nesretnog grčkog navijača?

Ili znaju, pa ne znaju što će sa stotinu nevinih Hrvata u svojim zatvorima jer ako ih puste osramotit će se preko svake mjere? Ali, zasto bi žurili, kada službeni Zagreb šuti, jednako Vlada kao i Predsjednik države ne koristeći niti jedan međunarodni skup da podsjeti na ovaj presedan kakav Europska Unija među svojim članicama ne pamti….