DRUŠTVO: Milivoj Pašiček – Nakon blagdanskog šopinga i slavlja slijede tuga i depresija

Ovih jurišničkih blagdanskih dana kada se trči kako bi se udovoljilo svima, a najmanje sebi, kao da se najveći broj građana drži misli francuske književnice George Sand, koja reče: “Teže je primiti savjet nego odbiti poklon.” Naime, savjeti se uglavnom ne slušaju, iako psiholozi upozoravaju kako ovo blagdansko vrijeme stavlja pred čovjeka velike i ponekad prevelike zahtjeve, što dovodi do stresa, pa i blagdanske depresije.

Piše: Milivoj Pašiček

Adrenalinsko vrijeme i lov na sve moguće poklone u svijetu zvončića i ukrasnih lampica odvelo je čovjeka u svijet rastrošnosti bez pokrića, uz megalomanske želje u prave okove konzumerizma koji je nadjačao i vjerske blagdane. Unatoč svemu što tijekom godine pogađa čovjeka, što ga često i osiromašuje, ovo su dani kada potrošački mentalitet silovito jača, kada na svakom koraku vidimo da sreća pojedinca ovisi o posjedovanju materijalnih dobara. Ciljevi su, naravno, da blagdansko raspoloženje donosi nama i drugima radost, sreću i veselje, ali ne misli se pritom kako često donosi sa sobom i emotivne naboje koji izazivaju napetost, nezadovoljstvo i stres. Zaboravlja se na pomanjkanje mentalne higijene, na mentalno zdravlje.

Struka mentalno zdravlje opisuje kao stanje dobrobiti, kada osoba uspješno brodi kroz teškoće i ostvaruje svoje potencijale na najbolji način. Ali, baš je vrijeme blagdana rizično, jer dok jedni osjećaju sreću i zadovoljstvo, drugi su tužni i razočarani. Mnogi pucaju pod teretom pokušaja održavanja lažne slike i lažnih vrijednosti. Dolazi do izražaja i odnos prema onima koji imaju, pa siromašniji propitkuju svoj život. Hvata ih tjeskoba, nezadovoljstvo, osjećaji nemoći, jer su im pretjerana, nerealna i idealizirana očekivanja. Lov na poklone, koje mnogi ne mogu dosegnuti, izaziva financijski i emocionalni stres. Blagdani kao opasnost za čovjekovo zdravlje, posebno ono mentalno, predmet su mnogih istraživanja.

Žene i građani s nižim primanjima pod većim stresom

Američka psihološka udruga tako je upozorila kako je 38 posto ispitanika reklo da osjećaju znatan porast stresa tijekom blagdana. A to često doprinosi raznim bolestima, posebno depresiji, anksioznosti i zlouporabi psihoaktivnih tvari. Javljaju se problemi s glavoboljom, nesanicom, prejedanjem i većom konzumacijom alkohola. Struka je dokazala kako sve te napetosti i stresovi koji prate blagdansko razdoblje utječu i na povećan broj psihijatrijskih intervencija, ali nažalost i na veću stopu samoubojstava baš za Božić ili Novu godinu. A jedno drugo istraživanje dokazuje da obiteljska druženja i religiozne aktivnosti znače veću subjektivnu dobrobit, za razliku od konzumerizma koji je odgovoran za stres i smanjenu subjektivnu dobrobit.

Foto: Freepik.com

Psiholozi su utvrdili i da žene, zbog napetosti oko blagdanskih priprema, imaju povećanu razinu stresa, baš kao i građani koji imaju niža primanja. Da je vrijeme uoči i za blagdana povezano s manjom razinom životnog zadovoljstva i manjom emocionalnom dobrobiti u odnosu na druge dijelove godine, dokazalo je veliko istraživanje provedeno u 11 europskih zemalja. Novo pak britansko istraživanje otkriva da je 32 posto ispitanika uzrujano kupovanjem darova. Njih 43 posto živciraju razgovori o politici u blagdanske dane, dok čak 46 posto kaže da su pod stresom ako moraju pripremati hranu za one koji su i u te dane pod dijetalnim ili sličnim režimom ishrane. A za sva ta stanja koja mogu izazvati ozbiljan stres struka vidi razloge u mentalnoj higijeni, koja je važna kao i higijena tijela.

“Voli darivatelja više nego dar”

Čovjek juri sto na sat i uglavnom ne reagira na um i psihu koji mu šalju, baš kao i tijelo, jasne signale, koji govore kako nešto nije u redu. Treba na vrijeme prepoznati perfekcionizam i oduprijeti mu se svom silom. Psiholozi kažu kako i u blagdansko vrijeme valja voditi prvo brigu o sebi, jer ništa ne može biti savršeno. Postaviti treba realna očekivanja, oduprijeti se povodljivosti, kako biste se spasili od zarazne i opasne potrošačke groznice.

Možda nekima nedostaje samopouzdanja, ali valja gurnuti od sebe negativne stavove, jadikovke, žaljenje i kritiziranje. Blagdani su, radujmo se i budimo sretni. Među ostalim, valja se držati izreke američkog guvernera Brighama Younga, koji reče: “Voli darivatelja više nego dar”. Jer vrijeme u društvu voljenih važnije je od svakog dara.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!