ZDRAVKO MARIĆ: Proračun do kraja tjedna – očekujem živu raspravu u Saboru

zdravko marić, ministar financija

Ministar financija Zdravko Marić poručio je sa znanstvenog skupa HNB-a o fiskalnoj i monetarnoj politici kako je okvir za proračun postavljen i da se njega drže, no da ih i dalje deficit koči u puno toga.

Još jednom je ponovio da izmjena poreznog sustava ove godine neće biti kao i da je ovaj komplicirani sustav težak za poduzetnike. “Ja sam se isto suočio s takvim stvarima. Već po početku samog mandata, iz Porezne uprave smo slali neke upite i zahtjeve za popunjavanjem nekih obrazaca. Da budem iskren, za neke od tih obrazaca nismo ni sami sigurni u potpunosti i za što nam u konačnici trebaju”, rekao je Marić, a prenosi Media servis.

Marić smatra da javna administracija ne može sama sebi biti svrha te da je trenutna situacija takva da je svaki četvrti zaposlen u Hrvatskoj zaposlen upravo u javnoj administraciji. Ona treba biti servis građanima, rekao je ministar financija.

Osvrnuo se i na proračun i rekao da će ga predstaviti na idućoj sjednici Vlade te da očekuje živu raspravu u Saboru. U izjavi novinarima kasnije ponovno nije detaljizirao što možemo očekivati kad je riječ o proračunu. Tek je rekao da će se držati smjernica koje su donijeli.

“Bez obzira što je ovo dijelom i izvanredna okolnost jer nije puni proračunski proces obzirom na privremeno financiranje, odnosno parlamentarne izbore, meni čak u određenom dijelu stvara i olakotnu okolnost, neće biti nikakvih većih promjena, limiti ostaju onakvi kakvi su zadani. Hoće li unutar proračunskih korisnika među njima biti blagih preslagivanja ili korekcija – možda, ne govorim ništa u ovom trenutku, ali ono što je bitno, proračun je na Vladi do četvrtka, on će biti gotov do kraja ovog tjedna”, rekao je Marić.

Komentiraj