SVEČANA DODJELA: Tko je sve dobio ugovore o stipendiji Grada Zagreba?

milan bandić
U palači Dverce održana je svečana dodjela ugovora o stipendiji Grada Zagreba. Ukupno 78 ugovora učenicima prvih razreda srednjih strukovnih škola i 43 ugovora za učenike i studente pripadnike romske nacionalne manjine.
Gradonačelnik Milan Bandić smatra kako je potrebno omogućiti školovanje svakom učeniku, a posebno je izrazio želju oko pomoći pri stipendiranju učenika pripadnika romske nacionalne manjine.

“Kada sam gledao tu mladu, prekrasnu djecu, shvatio sam da moja odgovornost ne prestaje samo na dodjeli diploma nego na prijedlogu za školsku godinu 2016/2017. Da uputim prijedlog Gradskom uredu i skupštini da u proračunu za iduću godinu povećamo 30 posto sredstva za stipendiranje deficitarnih zanimanja te učenika i studenata romske nacionalne zajednice. Tako da nijedan čovjek u gradu Zagrebu ne ostane bez škole, a posebno naši prijatelji Romi”, rekao je gradonačelnik Bandić, a prenosi Media servis.

Pripadnica romske manjine Melisa Farhadi, studentica Zdravstvenog veleučilišta smatra kako poznaje mnogo Roma koji ili studiraju ili žele studirati te da joj je ova stipendija uvelika pomogla i omogućila ono što joj je potrebno za vrijeme studiranja.

“Potrošit ću je kao svaki normalni student. Za knjige, za kupovinu, za izlaske i kavu. To je kao neka mala plaćica za uloženi trud”, rekla je studentica Melisa. Stipendije Grada Zagreba ustanovljene su 2003. godine s ciljem poticanja upisa učenika u strukovne programe obrazovanja za koje postoji i povećana potražnja na tržištu rada, a time se nudi i dobra perspektiva za zapošljanvanje i ekonomsku stabilnost.

Do sada je stipendirano više od tisuću učenika od prvog do trećeg razreda srednje škole, a iznos stipendije kreće se od 1000-1600 kuna. Što se tiče romske manjine, stipendije se dodjeljuju od 2012. godine, a dodad su pravo nju ostvarila 53 učenika i 7 studenata. U ovoj godini to su 43 učenika i jedna studentica. Na ovaj način Grad pokušava motivirati romsku zajednicu na obrazovanje, a time i njihovu integraciju u zajednici.

Komentiraj