ZASTUPNIK VRKLJAN: Ministar Marić mora odstupiti i treba raspisati prijevremene izbore

Prije šest mjeseci govorio sam u Saboru RH o tvrtkama koje imaju enormne prihode i niti jednog zaposlenog. Ministru Mariću sam o tome na aktualnom satu javno postavio pitanje ali nisam dobio odgovor.

Piše tako na Facebooku nezavisni saborski zastupnik Milan Vrkljan i u nastavku obrazlaže:

Kasnije u hodniku pozvao me i jasno i glasno izjavio “Znam za to ali ne smijem u to dirati”. Prije dva tjedna postavio sam isto pitanje predsjedniku HNB-a Vujčiću. Prvi čovjek Hrvatske narodne banke sa govornice je odgovorio “Nisam za to kompetentan, to je pitanje za ministra Marića”.

Radi lakšeg praćenja daljnjeg teksta izdvajam da je proračun RH za 2021. godinu 150.295.029.707 kuna, odnosno nešto preko 150 milijardi kuna.

Naime, 2020. godine u Hrvatskoj je bilo registrirano 41305 poduzeća bez ijednog zaposlenog. Ista ta poduzeća su tijekom 2020. godine imali prihod od 20.273.650.396 tisuća kuna, odnosno slovima preko 20 milijardi kuna. Godinu ranije, 2019. godine ista ta poduzeća imali su prihod od preko 23 milijarde kuna.

U Hrvatskoj trenutno imamo nešto više od 136 tisuća registriranih tvrtki a čak 41 tisuća ili 30% otpada na poduzeća bez ijednog zaposlenog !!!

U posljednjih pet godina, mandatu Andreja Plenkovića, ministra Marića i direktora državnog inspetorata Mikulića tvrtke bez ijednog zaposlenog uprihodile su preko 91 milijarde kuna. Početkom 2021. godine ministar Marić donio je zakon kojim se porez na dobit spušta sa 18 % na 10%.
Što to točno znači?
Vlasnici tih tvrtki plate porez na dobit 10% i uzmu ostatak novca u svoj džep i nose ga gdje oni žele. Nitko ih, niti ministar niti porezna uprava ne pitaju kako to da nemaju baš nijednog zaposlenog. Mnoga takva poduzeća, prema podacima FINE, vlasnik nakon par godina rada jednostavno ugasi.

Samo prošle godine, 2020., takva poduzeća u RH ostvarili su dobit koja je u visinu ukupnog duga zdravstvenog sustava. Sa tim istim novcem mogli smo napravit sedam (7) pelješkog mostova !!! Mogli smo samo od te jedne godine napraviti pet hidrocentrala veličine novog Kosinja i imati najjeftiniju, ekološku, struju u EU.

Mogli smo našem Jadranu izgraditi 1.300.000 (milijuntrista tisuća) solarnih jedinici osigurati da svaki privatni iznajmljivač koji se bavi turizmom ima besplatnu toplu vodu u kupaonicama u neograničenoj količini.

Prema službenim podacima FINE, evo samo nekih primjera:

Prvi, TE Plomin, bez ijednog zaposlenog, u posljednjih dvadeset godina uprihodile je 15 milijardi kuna !!!

Drugi, Cervesia Zagreb, bez ijednog zaposlenog, u posljednje četiri godine, uprihodile je jednu milijardu kuna !!!

Treći, VS Commerce iz Rijeke, bez ijednog zaposlenog, uprihodila je prošle godine 73 milijuna kuna !!!

Četvrti, Geomax iz Rijeke, bez ijednog zaposlenog, uprihodila je 30 milijuna kuna !!!

Posebno je važno naglasiti da su ovo službeni podaci FINE u Zagrebu.

Zato, ovi strašni podaci napokon su nedvojbeni dokaz da je sami vrh države umješan u nepotizam, korupciju i kriminal. Svojim djelima i nedjelima, organizirali su, osmislili i provode pljačku hrvatskog naroda nazabilježenu u našoj povijesti.

Pozivam ministra Marića da da neopozivu ostavku a premijera Plenkovića pozivam da se javno očituje o ovome i nakon toga odstupi i odmah omogući raspisivanje prijevremenih izbora.

Pozivam cijeli hrvatski narod , sve građane RH, da se prestanu dijeliti po svojim, legitimnim, ideološkim razlikama. Hrvatskoj je potrebno jedinstvo oko borbe protiv nepotizma, korupcije i kriminala.

Vjerujem u pravednu Hrvatsku , vladavinu prava i pravedno pravosuđe.
Vjerujem u konačni uspjeh, nas je više!!!