ZAKON POD UPITNIKOM: Zašto porezni obveznici Josipi Rimac moraju plaćati 6+6

Josipa Rimac, donedavna državna tajnica poznata pod nadimkom Kninska kraljica, jučer je izašla iz višemjesečnog istražnog zatvora u Remetincu gdje je završila zbog afere vjetroelektrane.

Izvor: Media servis

Tom prilikom je novinarima rekla kako je sama tražila isključenje iz HDZ-a, dok smo do jučer vjerovali kako je iz stranke izbačena. Isto tako Rimac je već predala zahtjev za konzumaciju famoznog prava 6+6 pa se postavlja pitanje – trebaju li porezni obveznici sljedećih godinu dana financirati osobu koja je pod teškim optužbama za pogodovanje i korupciju.

O tom zahtjevu odlučuje Ministarstvo pravosuđa i uprave, a ministar Ivan Malenica nije djelovao sretno kada su ga novinari dočekali pred Banskim dvorima s pitanjima na tu temu.”Gospođa Rimac je podnijela zahtjev. Zahtjev je proslijeđen kadrovskoj službi u Vladi.”

Branko Bačić, šef Kluba zastupnika HDZ-a, u Saboru je rekao da je Josipu Rimac iz HDZ-a isključio županijski sud časti te ju tako demantirao.”Ono što ja znam, a to da je temeljem odluke županijskog odbora Hrvatske demokratske zajednice protiv nje pred nadležnim županijskim sudom u Šibensko-kninskoj županiji, sudu časti Hrvatske Demokratske zajednice pokrenut disciplinski postupak i da je Sud časti Šibensko-kninske županije donio jednoglasnu odluku o njenom isključenju. Da li je ona prije nego što je ušla u Remetinec, prije nego je uhićena ili nakon toga, napisala to pismo HDZ-u. Ja ne znam za njega i nisam ga vidio.”

A što se tiče njenog zahtjeva za korištenjem 6+6 Bačić se poziva na presumpciju nevinosti. “Dok živimo u demokratskoj državi u kojoj postoji ustavno načelo presumpcije nevinosti, teško da bi neko tijelo koje odlučuje o radnim pravima pojedinih dužnosnika ili drugih osoba u RH, moglo presuditi prije suda. Bar ja tako mislim.”

​Na istom je tragu i ministar branitelja te potpredsjednik HDZ-a Tomo Medved.”Trenutno je na snazi takva mogućnost na tijelu koje prihvaća ili ne prihvaća takav zahtjev je da donese odluku. Je li osuđena u konačnici slijedi sud i presuda a do tada mogućnost konzumiranja zakonom propisane mjere ne vidim ništa sporno.”

Je li to u redu prema poreznim obveznicima, upitan je ministar financija Zdravko Marić. “Pa nisam o tome sad baš ni razmišljao. Nisam pravnik da sad znam i ovu razliku istraga, procesa, ovo ili ono, ne bih volio sam nikome ništa docirati prava dužnosnika obveze dužnosnika pišu tamo onim zakonima i onim aktima sukladno tome individualna je odluka.”

Oporba očekivano nije sretna. SDP-ovac Peđa Grbin i Dalija Orešković, Stranka s imenom i prezimenom.

“Iskreno nisam sretan s činjenicom da će netko nakon što je bio u istražnom zatvoru, nakon što su protiv njega podignute ovako ozbiljne optužbe kao što je u slučaju gospođe Rimac, imati pravo na 6 + 6, ali činjenica je da je to u ovom trenutku po zakonu.”

“S obzirom na to da broj korupcijskih afera koje se izravno dotiču njihovih saborskih zastupnika upućuje na to da će tih 6+6 brojnima od njih trebati zapravo je s druge strane logično da im je u interesu da se to ne dira jer otkud će plaćati odvjetnike.”

Komentiraj