ZAHAROVA NA “FEJSU”: Žestoko napala NATO i Veliku Britaniju

Britanska šefica diplomacije Liz Truss prošlog je tjedna boravila u službenom posjetu Sarajevu. A Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova, je tim povodom na društvenim mrežama ruskog veleposlanstva u BiH objavila poduži tekst.

“Tijekom posjeta Balkanu poznavateljica povijesti i geografije, šefica britanskog Foreign Officea Liz Truss, pozvala je građane Bosne i Hercegovine da ne vjeruju Rusiji, koja ‘maligno utječe’ na regiju. Stručnjaci šapuću: tijekom britansko-bosanskih pregovora dotaknuta je tema ulaska zemlje u ‘jedinstveni europski dom’ i integracije u NATO.

Nekako je čudno govoriti o destruktivnom i nekonzistentnom utjecaju NATO-a na Balkan, ali da podsjetim: 1999. godine Sjevernoatlantska alijansa je bombardirala Jugoslaviju koristeći osiromašeni uran.

“Pametna Liz Truss zna za ‘mongolsko-tatarsku invaziju Ukrajine’, ali zar ne zna za NATO-ovo bombardiranje Beograda”, napisala je Zaharova.

Potom se vratila na 13. stoljeće te se prisjetila kako su “zapadnoeuropski vitezovi zauzeli i opljačkali Konstantinopolis i desetljećima usporavali razvoj Bizantskog carstva, uslijed čega je ono kasnije palo i prestalo postojati”.

Zaharova zatim konstatira kako je Velika Britanija u 20. stoljeću bila “zainteresirana za etničku nestabilnost u regiji, uključujući Kosovo”.”Onda su počele devedesete, a sadržaj i značenje ‘britanskog (i NATO-ova) utjecaja’ na Balkan postali su očiti cijelom svijetu. Kao dio zapadne koalicije, London je patronizirao trgovinu organima koju vode kosovski militanti i krijumčarenje svega u regiji, uključujući oružje. Ako je u povijesti Balkana postojala sila razornija od baruta i granata i smrtonosnija od kuge, onda je govorila na čistom engleskom”.