ŠEKS TVRDI: Tuđman je naš najveći državnik svih vremena, a Plenković je na istom tragu

Vladimir Šeks, dugogodišnji HDZ-ovac koji je obnašao mnoge dužnosti, a bio je i presjednik Sabora, gostovao je na N1 televiziji, gdje je među ostalim govorio zašto današnji dan treba biti Dan državnosti, ali i o ulozi Franje Tuđmana.

Govoreći o datumu kada se (opet) slavi Dan državnosti, Šeks je za N1 rekao: “Taj dan, 30. svibnja, je i predsjednik Tuđman istaknuo prilikom prve obljetnice Dana državnosti, kao dan nacionalnog jedinstva, nacionalne pomirbe u hrvatskom narodu. To je bio nagovještaj, ne samo smjene političkog sustava i dolaska nove političke garniture, nego je označilo početak etape za stvaranje suverene i samostalne hrvatske države”, kaže Šeks dodajući da je nakon toga došao Božićni Ustav, referendum o neovisnosti i odluka Sabora o neovisnosti i odluka o raskidu veza s Jugoslavijom.

“To je bio temeljni zalog da smo uspješno prebrodili sve. … To su bile sve postaje na križnom putu hrvatske državnosti. Zašto predsjednik Republike negira taj dan i označava kao kao HDZ-ovski dernek? Nije to nikako HDZ-ovski dernek, treba znati da su u tom prvom Saboru sjedili i zastupnici drugih stranaka. Po Ustavu je svaki građanin dužan poštivati Ustav i zakone, a predsjednik je prvi od čuvara. Stoga, jako mi je žao što se on ne pridružuje tom jednom danu kojim je počela prva postaja na putu hrvatske državnosti i što ga stavlja u kontekst uskih stranačkih interesa. Nadam se da će se oko nacionalnih blagdana postići jedinstvo kao što se postiglo s vladom nacionalnog jedinstva”, kaže Šeks.

A o Tuđmanu je Šeks rekao: “Prvi hrvatski predsjednik se uzdigao u političkom obzorju Hrvatske i svijeta u vrijeme pada Berlinskog zida… U Jugoslaviji se već šunja velikosrpska politička agresija. Hrvatska politika je bila u znamenitoj hrvatskoj šutnji i tad se pojavljuje Tuđman koji je uspio ono što mnogi u hrvatskoj povijesti nisu uspjeli. Znao je kako bez prijatelja, saveznika i potpore i uspio je… Držim da je on najveći državnik svih vremena u sveukupnoj hrvatskoj povijesti jer je uspio u onome što nitko nije uspio od stoljeća sedmog nadalje. Andrej Plenković u ovim okolnostima, novim, promijenjenim, na istom je tragu”, kaže Šeks.