URSULA VON DER LEYEN: Ide šesti paket sankcija Rusiji – očekuje se u roku od dva dana

Rat u Ukrajini ušao je u 96. dan. I dalje se vode najžešće borbe na istoku Ukrajine, a pogotovo u Severodonjecku u kojem su ruske snage ušle u centar grada.

Izvor: Media servis

Zapad planira poslati Ukrajini novo naoružanje, najjače do sada. Europska unija planira uvesti šesti paket sankcija Rusiji koji bi obuhvaćao embargo na rusku naftu, a predsjednica Europske komisije nada se da će paket sankcija biti spreman za 48 sati.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio je Harkiv što mu je prvo službeno putovanje izvan Kijeva od početka ruske invazije na Ukrajinu 24.veljače. Obratio se tamošnjim vojnicima i zahvalio im na njihovoj službi. Nakon toga je smijenio lokalnog šefa sigurnosti za kojeg smatra da ne brani grad. Zelenski je poručio da je Rusija uništila ključnu infrastrukturu u Severodonjecku.

“Rusija je došla preblizu, akumulirala prejake snage u našem Donbasu, jako se dobro pripremila za napredovanje ondje. Činimo sve što možemo da zadržimo ovaj napredak. Nije bilo dana da ne bismo pokušali pronaći više oružja, modernije oružje za zaštitu naše zemlje i zaštitu našeg naroda. Zahvalan sam svima koji drže crtu obrane u Severodonjecku i pokazuju okupatorima da će mir na kraju biti naš.”

Teške borbe nastavljene su za Severodonjeck. Guverner regije Lugansk Serhij Hajdaj rekao je da ruske snage napreduju prema centru Severodonjecka te da je bombardiranje industrijskog centra toliko intenzivno da su odustali od brojanja žrtava. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov poručio je da je oslobođenje ukrajinskog Donbasa bezuvjetni prioritet za Moskvu, dok bi ostali ukrajinski teritoriji mogli sami odlučiti o svojoj budućnosti. Savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog Mihajlo Podoljak rekao je da bi Ukrajina od Zapada trebala dobiti dugo očekivane višecijevne bacače raketa čiji domet je veći od sto kilometara. Podoljak je dodao da je to jedan od najvećih strahova Moskve.

A nakon što veleposlanici zemalja članica Europske unije nisu uspjele jučer postići sporazum o embargu na rusku naftu, o tome bi trebali raspravljati čelnici europskih država i vlada na posebnom sastanku Europskog vijeća. Embargo na rusku naftu dio je šestog paketa sancija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Layen rekla je kada se može očekivati novi paket sankcija.

“Radimo vrlo naporno, ali i uspješno na šestom paketu sancija Rusiji. To nikada nije lako pa je ista situacija i sada. Europska komisija i francuski čelnici rade intenzivno na uvođenju sankcija. Nismo još gotovi s time, ali će uskoro to biti riješeno. Očekujem da će se to riješiti u sljedećih 48 sati.”

Na izvanrednom sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu je i premijer Andrej Plenković koji je poručio od čega se sastoji novi paket sankcija.

“On se sastoji od stavljanja dodatnih osoba na liste, sastoji se od desfiftiranja još jednog broja ruskih banaka o mjerama protiv određenih medijskih kuća koje šire propagandu i dezinformacije, a dolaze iz Rusije i odnosi se na naftu prije svega na dogovor o zabrani uvoza ruske nafte putem tankera i još jedno brzinsko razdoblje za uvoz nafte koja dolazi putem naftovoda.”

Dodajmo da će se čelnicima na summitu videopozivom obratiti ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.