VODA KAO ZLATO: Hoće li biti redukcija i poskupljenja u Zagrebu?!

Direktor Sektora vodoopskrbe Marko Blažević gostovao je na N1 televiziji i govorio o situaciji s vodoopskrbom u Gradu Zagrebu.

Prema njegovim riječima, Zagrepčani u ovom trenutku ne moraju previše brinuti o mogućim redukcijama vode, a već sljedeće godine moglo bi doći do promjena u obračunu potrošnje za građane koje će rezultirati i drugačijim iznosima računa.

On kaže kako je u jednom trenutku bila povećana potrošnja vode u Zagrebu, ali da je velik dio građana otišao iz grada na odmor pa je potrošnja sad ipak manja. Prema njegovim riječima, takva će se situacija nastaviti i u kolovozu, a povećanu potrošnju očekuje tek u rujnu kad završe ljetni godišnji odmori i kada krene školska godina.

Na pitanje o mogućim restrikcijama u isporuci vode kaže: “Sad to nije neophodno. Na Jadranu je velika potrošnja zbog velikog broja gostiju. Mi naš sustav dimenzioniramo i na veći broj potrošača. Dugoročno, moramo razmišljati da se tijekom jeseni i zime pripremamo kroz bušenje dodatnih bunara, da se osiguraju veće rezerve vode, ako će se nastavljati ove suše.”

Na pitanje hoće li u Zagrebu poskupjeti voda, on kaže kako se još uvijek rade kalkulacije. “Rano je za govoriti. Od 1. 1. 2023. očekuje nas uvođenje naknade na zahvaćenu količinu vode, a ne kao sada na potrošenu, ali to je rasprava za drugi dio godine.”

“Ne mogu garantirati da se cijena neće mijenjati, to je nivo za upravu i dogovor s vlastima”, kaže ipak na kraju Blažević za N1.