VLADIMIR PUTIN: Nastavkom sankcija Zapad riskira katastrofalni skok cijena energenata

Rusija dodatno smanjila isporuku plina Sjevernim tokom 1 dok rat na istoku i jugu Ukrajine i dalje bijesni.

Izvor: Media servis

Ruski Gazprom objavio je drastično smanjenje opskrbom plina prema Europskoj uniji. Protok plina kroz plinovod Sjeverni tok 1 prema Njemačkoj smanjit će se na 20 posto ukupnog kapaciteta. Rusi kao razlog ističu popravak druge plinske turbine. Iako ju pokušava uništiti, Rusija je nastavila isporučivati plin kroz Ukrajinu.

Gazprom je priopćio da je njegova opskrba plinom preko Ukrajine jučer iznosila 41,7 milijuna kubičnih metara. Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je Zapad da nastavkom sankcija riskira katastrofalni skok cijena energenata za potrošače diljem svijeta, no, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smatra da međunarodna zajednica ne smije posustati u sankcijama.

“I zato je potrebno uzvratiti udarac. Nemojte razmišljati kako vratiti neku turbinu, nego pojačati sankcije. Učinite sve kako biste ograničili ruske prihode ne samo od plina i nafte, već i od bilo kojeg preostalog izvoza. I prekinuti trgovinske veze s Rusijom što je više moguće, jer je svaka takva veza ruski potencijalni alat pritiska.”

Stanje na bojištu se ne smiruje. Ruske postrojbe postigle su uspjeh u elektrani Vuhlehirsk u Donjecku. Na obližnjoj fronti, međutim, ruski napadi u smjeru gradova Bahmut i Siversk su odbijeni. Jutros je raketiran i Harkiv. Istovremeno silovito raketiranje Rusa iz smjera Crnog mora na Mikolajiv pokazuje kako Rusija ne planira stati.