DOGOVORENA EU ŠTEDNJA: Potrošnje plina za zimu bit će manja za 15 posto

Izvanredni sastanak europskih ministara energetike kako bi se dogovorio hitni plan o smanjenju potrošnje plina urodio je plodom.

Izvor: Media servis

Usuglašeno je da će zemlje članice tijekom zime smanjiti potrošnju plina za 15 posto. Važna je ovo odluka koja je nastavak želje da Europa u potpunosti bude neovisna o ruskom plinu plaćanjem kojeg financira ratni stroj koji i dalje razara Ukrajinu.

Ruska plinska kompanija Gazprom dodatno je smanjila isporuku plina kroz Sjeverni tok 1. S obzirom da Moskva koristi energente kao ucjenu zbog sankcija Zapada i da je vrlo relana bojazan da će u potpunosti zatvoriti plinovod onda kada bude najpotrebniji, Europa se žuri prekinuti tu ovisnost. Stoga je usuglašen plan da se na zimu potrošnja smanji za 15 posto.

“Ovo je odlučan korak u suočavanju s prijetnjom potpunog prekida opskrbe plinom. Zahvaljujući današnjoj odluci, Europa je spremna baviti se svojom energetskom sigurnošću kao Unija”, poručila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen putem društvenih mreža.

Unijom trenutno predsjeda Češka čiji ministar energetike Jozef Síkela napominje da ne znamo koliko hladna će biti zima…

“Ono što sigurno znamo jest da će Putin nastaviti igrati svoje prljave igre kojima će nas ucjenjivati i zlorabiti opskrbu plinom. To je nešto na što moramo pripremiti naša kućanstva i gospodarstva i trebamo ih zaštititi.”

U Bruxellesu je bio i ukrajinski ministar energetike Herman Halushchenko koji je uoči sastanka poručio: “Svaka odluka mora biti brzo donesena. Nemamo vremena za čekanje i previše razmišljanja. Vrlo bitna je i solidarnost u Europskoj uniji. Mislimo da je to glavna meta Rusije. Žele nas lišiti naše solidarnosti.”

Izuzeće iz ove odluke tražila je Grčka, a ono bi trebalo trajati do ožujka iduće godine. Naime, sudjelovanje u ovoj odluci je dobrovoljno, ali postoji mogućnost da ono postane obavezno u slučaju veće krize s opskrbom. Njemački ministar klime i gospodarstva Robert Habeck se slaže da kod pojedinih članica ima smisla ako traže izuzeće, ali ističe da njih ne bi smjelo biti previše to jest da se ova odluka ne smije birokratski zakomplicirati.

“Postoji briga da ćemo, ako bude previše izuzetaka, morati raditi toliko izračuna da će kriza završiti dok budemo gotovi. To bi bilo užasno. Sustav ne smije biti pretežak.” Plan smanjenja potrošnje plina počinje od kolovoza i trajat će do ožujka 2023.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!