UPITAN PLAN NAGODBE: Vidaković poderala ono što je Ramljak napisao

marica vidaković

Buran sastanak izvanredne uprave Agrokora i udruženih dobavljača koncerna u Konzumovoj akademiji u zagrebačkom Sopotu. Nakon četiri sata, članica Privremenog vjerovničkog vijeća Marica Vidaković i izvanredni povjerenik Ante Ramljak stali su pred kamere.

Piše: Vlatka Koren (Media servis)

U ime dobavljača Vidaković je poderala nacrt nagodbe, a Ramljak im poručio da između sebe pronađu kompromis.

Što misle o Ramljakovu nacrtu nagodbe s vjerovnicima Agrokora, dobavljači su argumentirali više od četiri sata. Privremeno vjerovničko vijeće jučer je podržalo okvirni dogovor i restrukturiranje u novi Holding, u kojem bi udjele imalo 5 70o vjerovnika, uz otpis dijela dugova, dok bi dugovi ostali u starom Agrokoru kojem slijedi stečaj. Vidaković je po završetku sastanka zorno demonstrirala stav dobavljača.

“Ono što smo danas mi iz tog iščitali jest da to nije smjer koji ćemo podržati. Ilustrativno ću reći što ja mislim o nacrtu nagodbe. I to će biti stav dobavljača. Mislim da će netko na popravni za blagdanske dane. Jer nije ona narodna dobro se dobrim vraća uvijek pristuna. U ovom slučaju svakako nije bila. Prema tome gospoda vjerojatno neće imati ugodne blagdane, bar ne što se tiče dobavljača”, rekla je Vidaković.

Dobavljači negoduju, jer ih ovakva nagodba stavlja u neravnopravan položaj u otpisu potraživanja, u najlošiji one dobavljače Konzuma.

“Stavlja u neravnopravni položaj vjerovnike Agrokora različito vjerovnike Jamnioce, Konzuma, Leda, Tiska i ostalih kompanija koje su u procesu. Kada se ide u nagodbu tražimo da budemo svi vjerovnici u nagodbi Agrokora, ne pojedinačnih kompanija, jer smo svi bili uključeni u proces oporavka cijelog koncerna. Kako je danas prezentirano najlošije bi bili pozicionirani vjerovnici Konzuma, a to je neprihvatljivo”, istaknula je Vidaković.

Ante Ramljak smiren i poziva na dijalog i kompromis. “Dvije stvari koje su sporne dobavljačima i razgovarat ćemo do koje mjere možemo neke stvari promijeniti i do koje ne možemo. Ne bih spekulirao tko će koliko proći. To ćemo na kraju vidjeti. Činjenica je ta da moramo voditi računa da se pojedina društva i vjerovnici moraju tretirati na potpuno drugačiji način. S druge strane dobavljači drugih kompanija koji bi bolje prošli oni će biti nezadovoljni. Moramo naći neku sredinu”, rekao je Ramljak.

Iako dobavljači prijete najjačim oružjem, moguće praznim policama usred blagdana,Vladin povjerenik u taj rasplet ne vjeruje.”Gledajte od samog početka stalno se suočavamo s takvim stvarima, razgovaramo, pokušavamo naći kompromisno rješenje i nekoliko puta sam ponovio u ovom procesu nema pobjednika i gubitnika. Svi moraju naći kompromis i svi gube.”

Komentiraj