TURSKA PRIJETI: Europa strepi od novog migrantskog vala – je li ga moguće zaustaviti?

djeca, migranti, izbjeglice, glad

Europa strahuje od novog migrantskog vala. Tehnički ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić iz Tovarnika je poručio kako je Hrvatska spremna ako ponovno do toga dođe, ali da žice neće biti.

Turska prijeti, Europa se sprema- kako odgovoriti ako opet bukne migrantska kriza. Orepić se osvrnuo na jučerašnju izjavu inoministra Kovača da će se Hrvatska, ako bude potrebno, ograditi i žicom.

“Žice neće biti, ne želim nagađati, trenutna situacije je uistinu stabilna”, rekao je Orepić. Masovnog vala migranata kakvog pamtimo od lani za sada nema, ali oni neprestano kapaju preko granice, preko kukuruzišta.

Načelnica općine Tovarnik Ruža Veselčić-Šijaković: “Stalno ulaze, mještani nam javljaju, policija ih vrati, što će ljudi jadni”, prenosi Media servis.

“Ima tih pokušaja ilegalnog prijelaza granice međutim dobrosusjedskom suradnjom i trudom i radom policajaca mi vraćamo u zemlju porijekla te osobe, tako da se taj problem rješava odmah”, pojasnio je Orepić.

Ključ vrata koja stoje na putu gotovo 3 milijuna migranata prema zapadu drži Turska, ali želi da Bruxelles to plati.  Osim novčano, zahtijevaju ukidanje viza za svoje građane, a zbog čega se u Europi lome koplja. Inoministri i visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini okupili su se na dvodnevnom neformalnom sastanku u Bratislavi, a Turska je nezaobilazna tema u sklopu rasprava o vanjskoj i sigurnosnoj politici.

“Jasno nam je koliko je ovo ključan trenutak za EU.” Predviđen je sastanak s turskim ministrom za europske poslove Omerom Celikom tijekom kojeg će se razgovarati o aktualnim zbivanjima u Turskoj i budućnosti odnosa EU-Turska, a Celik je jasan u svojim stavovima.

“Turska neće provoditi sporazum o migrantima ne dođe li do vizne liberalizacije.”

Da trebamo biti spremni, mišljenja je vojni ataše Đovani Matešić koji je za Novi radio rekao kako nema smisla obrana hrvatske granice, već one europske. Svakodnevno se susreće s izbjeglicama na grčko- makedonskoj granici. Kaže da su skupo platili putovanje i s obitelji u naručju spremni su na sve. Pa čak i na uspon na Gevgeliju kako bi preko Makedonije nelegalno ušli u Europu.

Oni siromašniji kreću preko Mediterana, u pravilu najkraćim putem prema talijanskoj Lampeduzi, a na pomolu je i nova ruta, ističe Matešić. Tko kaže da s grčkih otoka neće krenuti prema Adriatiku. Talijani već rade novi izbjeglički centar jer predviđaju mogućnost dolazaka direktno s granice Albanije i Grčke.

“Slovenci najavljuju krajnje mjere u slučaju pojavljanja scenarija s migrantskom krizom, dok Mađari na granici sa Srbijom i Hrvatskom razmještaju vojsku. Strah je više nego opipljiv, a dok veliki pregovaraju migranti osluškuju.

Milijuni ne odustaju od sna da se dočepaju zapada unatoč brojnim tragedijama. Prije točno godinu dana more je na obalu turskog ljetovališta izbacilo tijelo trogodišnjeg Aylana Kurdija, tragedija koja je šokirala, taj tjedan uzdrmala svijet, ali ništa nije promijenila.