UGLEDNO GAZDINSTVO: Tri stoljeća ekološke poljoprivrede obitelji Vojvodić

Lazar Grujić, predsjednik Stranke umirovljenika u razgovoru s domaćinima
Lazar Grujić, predsjednik Stranke umirovljenika u razgovoru s domaćinima

“Svi oni dužnosnici i političari koji su proteklih dana obilazili rupe u zemlji, svečano ‘otvarali’ nedovršene bolničke odjele ili još neuključene dijagnostičke uređaje, trebali su u petak biti u Svetoj Nedelji, na OPG-u obitelji Vojvodić u Videkovićima”, kaže Lazar Grujić, predsjednik Stranke umirovljenika.

Takav bi se zaključak bez imalo zadrške mogao izvući nakon susreta u organizaciji Stranke umirovljenika s vlasnikom Ivanom Vojvodićem i njegovom kćeri Martinom, magistricom agronomije i kandidatkinjom SU na listi u VII. izbornoj jedinici.

Riječ je bila o radnom druženju kandidata SU na listama u I. i VII. izbornoj jedinici, na predstojećim prijevremenim parlamentarnim izborima.

Iako obiteljsko gospodarstvo postoji već 300 godina, Vojvodićima nikad nije bilo teže nego u posljednjih nekoliko godina. Vlastitim snagama, na svojem OPG-u uzgajaju krave, svinje, kokoši, konje
(čak i jednog magarca!), proizvode mlijeko, meso, sir, razne žitarice, peku svoj kruh, rakiju…,nadomak su ostvarenja mnogih ideja i snova. Ipak, samo se vrte u začaranom krugu otkupnih cijena,
visokih troškova, poticaja, nedostatka novca i radnika, koji bi ovo obiteljsko gospodarstvo mogli razviti u nešto više.Vojvodić

„Sami smo, radimo od zore do mrkle noći, obrađujemo 40 hektara zemlje razbacane unaokolo, imamo stoku, perad, usjeve, kosimo travu, proizvodimo ekološku hranu pa ipak sav taj potencijal ne možemo usmjeriti u seljački turizam, ne možemo razviti isplativo i stabilno gospodarstvo“, objašnjava Ivan Vojvodić, razvojačeni branitelj koji se nakon obrane domovine vratio na svoju djedovinu i nastavio raditi ono što najbolje zna.

Mnogobrojne apsurde u poljoprivrednom sektoru Ivan objašnjava jednostavnim pitanjem: „Otkupna cijena litre mlijeka je dvije kune. Ako nemam novca,čime ću platiti troškove obilaska veterinara – s cisternom mlijeka?“

Stranka umirovljenika u dijelu svojeg programa koji se odnosi na poljoprivredu polazi upravo od ovakvog modela seljačkih gospodarstava, čestitih, marljivih i obrazovanih obitelji, s dugogodišnjom tradicijom, gospodarstava koji bi svojoj zajednici mogli višestruko vratiti razumijevanje problema s kojima se svakodnevno suočavaju.

Primjer OPG-a Vojvodić smješten je u sivoj zoni dva desetljeća pogrešno vođene poljoprivredne politike. Uz malo više razumijevanja na državnoj i lokalnoj razini prema ovoj višestruko atraktivnoj djelatnosti, Hrvatska bi dugoročno mogla graditi ugled poželjne turističke i ekološke destinacije.