TOMISLAV TOMAŠEVIĆ: Od 38 amandmana na gradski proračun, prihvatili smo devet

Prilikom obilaska energetski obnovljenog zagrebačkog vrtića gradonačelnik Tomislav Tomašević održao je redovnu kofnerenciju na kojoj je glavna tema bio gradski proračun i prihvaćeni amandmani.

Izvor: Media servis

Zastupnici Gradske skupštine Grada Zagreba spremaju se u četvrtak raspravljati i glasovati o gradskom proračunu. Na njega je, podsjetimo, podneseno 38 amandmana, a gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je koliko ih je prihvaćeno.

“Mogu reći da ćemo od 38 amandmana prihvatiti devet amandmana. Od toga je pet amandmana od strane Kluba SDP-a, dva su zajednička od Kluba SDP-a, i Kluba Možemo, Zagreb je naš, Nova ljevica i Orah. Jedan amandman je od strane HDZ-a i jedan od MOST-a.”

Prihvaćeni amandmani postaju dio gradskog proračuna, a njihova je ukupna vrijednost oko 60 milijuna kuna. Među onima koje je predložio SDP prihvaćeni su sljedeći amandmani.

“Pripremne radnje za izgradnju novih domova za starije osobe, odluka o socijalnoj skrbi u kojoj se traži podizanje imovinskog cenzusa za stjecanje prava na novčanu naknadu za umirovljenike sa sadašnjih 1700 na 1800 kn mirovine te se isto tako tražilo dizanje dosadašnjeg iznosa naknade za dodatnih sto kuna umirovljenicima čija je mirovina manja od 1500 kn, rješavanje problema kvalitete vode na jezeru Jarun, a napravit će se i studija Sportskog centra Jarun. Prihvaćeno je i oko 20 milijuna kuna za dodatne materijalne troškove za vrtiće i škole u idućoj godini.”

Zajednički amandmani vladajućih i SDP-a vezani su uz asistente u nastavi, mlade žene, sportaše… “Povećanje neto iznosa satnice za pomoćnike u nastavi. Digli smo to još u prošlom proračunu na 30 kn, sad dižemo na 35 kn. Zajednički amandman je vezan za pilot projekt suzbijanja menstrualnog siromaštva u iznosu od 500 000 kn. Zajednički amandman je vezan uz jasnije i drugačije uvjete vezane za programe javnih potreba u sportu koji ide na predlagatelja, a to je Sportski savez Grada Zagreba.”

Dva prihvaćena amandmana su od strane oporbenog HDZ-a, kao i MOST-a. “Nekakvih 300 000 kn dodatnih za hrvatske vojne invalide Domovinskog rata i njihove obitelji, radi se o medicinskoj rehabilitaciji. Prihvaća se i MOST-ov amandman u iznosu od 150 000 kn vezan uz Huzjanovu ulicu gdje je potrebno osigurati privremeni nogostup do osnovne škole sve dok se ne riješi imovinsko pravni odnosi i rekonstrukcija ulice koja će potrajati neko vrijeme.”

Na pitanje povećava li se gradski proračun zbog prihvaćenih amandmana, gradonačelnik Tomašević odgovorio je da to nije tako već se prihvaćanjem amandmana proračun negdje mora smanjiti.

“Većina amandmana oporbe je potpuno neozbiljna jer su lijeno uzimali od strane subvencija iz proračuna za ZET. Kada bismo zbrojili sve amandmane oporbe, trebali bismo ZETu uzeti 400 milijuna kuna u proračunu. Kad bismo prihvatili sve amandmane oporbe to bi dovelo do više nego dvostruko većih cijena karata ZETa.”

U ponedjeljak će Visoki upravni sud odlučivati o zakonitosti odluke mjere roditelj odgojitelj. Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec ne sumnja da će odluka biti proglašena zakonitom jer je u rujnu donesena nova odluka.

“Doista uzima prvu presudu Visokog upravnog suda vrlo ozbiljno i donosi niz promjena koje se odnose na puno duži period izlaska korisnika iz mjere, puno postupniji, smanjivanje iznosa naknade koja prati minimalnu plaću koju određuje Vlada RH. Mislim da smo zadovoljili u svim aspektima prigovore Visokog upravnog suda.”

Redovnu konferenciju za medije gradonačelnik i zamjenica održali su povodom obilaska energetski obnovljenog vrtića Hrvatski Leskovec, a zatim su obišli i energetski obnovljen Dom zdravlja Zagreb Centar – Remetinec.

“Želimo doista napraviti jedan ogroman zaokret u energetskoj obnovi javnih zgrada i postavljanje obnovljivih izvora energije. Ne samo zato jer je to dobro za okoliš i kvalitetu zraka nego jer je dobro i za gradski proračun. Time možemo ostvariti više novca za investicije pa i proširenje kapaciteta dječjih vrtića.”