ULTIMATUM LIJEVE OPORBE: Ili pravo na pobačaj u Ustav, ili nema promjena Ustava

Saborska rasprava o izmjenama Ustava pretvorila se u ultimatum lijevog dijela oporbe – ili vraćanje prava žena na pobačaj u Ustavu ili vladajući neće imati potrebnu 2/3 većinu da prođu izmjene oko referenduma.

Izvor: Media servis

Desni spektar opozicije ni u kojem slučaju ne želi mijenjati institut referenduma, a vladajući na čelu s HDZ-om poručuju da nema mjesta partikularnim, stranačkim interesima.
HDZ-ovac Dražen Bošnjaković u ime predlagatelja je predstavio izmjene Ustava:

”Povećava se rok za prikupljanje potpisa i broj potpisa se smanjuje rako da mislim da su to promjene u dobrom smjeru”.

Pa je skočila lijeva strana oporbe jer se smatraju da izmjene trebaju sadržavati i vraćanje prava žena na pobačaj. Katarina Peović iz Radničke fronte, Vesna Nađ iz Socijaldemokrata i predsjednik SDP-a Peđa Grbin:

“To pravo koje je garanitiralo ženama temeljno ljudsko pravo da raspolažu svojim tijelom je danas potrebno vratiti zbog svih razloga koje i sami razumijemo i poznajemo, od klerofašističke, retroaktivne ‘revolucije’ koja se zbiva u cijelom svijetu”.

“Ugradite u ove promjene osigurač kojim će se onemogućiti bilo kakva erozija dosegnutih ljudskih prava u RH, osobito prava žena na izbor kod pobačaja”.’

‘Nositelj ove promjene, a to su vladajući, još uvijek ne razumiju da bez stvaranja suglasja i bez dogovora i bez uvažavanja stajališta drugih do promjene Ustava neće doći. Zbog toga Klub zastupnika SDP-a ne može podržati u ovoj fazi ovo što je predloženo”.

Ovim riječima isprovocirali su nezavisnog Hrvoja Zekanovića koji čuva ljestve vladajućima.

“Nažalost, ubijanje nerođenih je već dozvoljeno u Hrvatskoj zakonom i nije mi jasna tolika želja ljevice da se taj loš zakon implementira u Ustav”.

Potom je objasnila Sandra Benčić kojoj je odgovorio Bošnjaković: “O tome postoji visoka razina konsenzusa, 2/3 većina u Hrvatskoj i to je pitanje koje se tiče većine u Hrvatskoj jer su žene većina u RH. Zašto HDZ nema konsenzus po tom pitanju ako ga dvije trećine građana u Hrvatskoj imaju?’

‘”Stav je vladajuće većine da nema potrebe da se tako nešto stavi u Ustav jer postoji jedan zakon, koji datira iz bivše države, ali koji to pitanje vrlo pristojno regulira. Možda je ovdje veći problem funkcioniranje i provedba tog zakona, nego da on bude u Ustavu”.

Desni dio oporbe nije za pobačaj, ali ni za izmjene oko referenduma. MOST-ovac Nikola Grmoja i Davor Dretar iz Domovinskog pokreta.

“Što nam sada predlažete nakon što ste ukrali tri referenduma? Pozivam oporbu da prestanu pregovarati s vladajućima jer tražimo i zajedno smo se složili da trebate odstupiti i ne znam čemu daljnji pregovori”.

“Stav Domovinskog pokreta je da je u startu potpuno nelogično, a onda i nelegitimno razgovarati o ustavnim promjenama dok se ne srede popisi birača”.

Da bi šef HDZ-ova Kluba Branko Bačić kolegama iz oporbe poručio:

”Ako inzistiramo samo na svojim partikularnim stranačkim interesima, onda nećemo promijeniti Ustav”.

​No nakon novih konzultacija, vladajući se ipak nadaju da će skupiti 101 ruku.