TOMISLAV TOMAŠEVIĆ: Kao gradonačelnik ne mogu biti zadovoljan obnovom

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na proslavi Dana Grada Zagreba odgovodio je na pitanje je li zadovoljan proteklom godinom svog mandata, čim se može pohvaliti i što želi promijeniti u idućoj godini.

Izvor: Media servis

‘‘S obzirom na nasljeđe koje smo zatekli, zadovoljni smo prije svega tom financijskom stabilizacijom grada, tim što smo ostvarili najmanji deficit u zadnjih pet godina, što smo smanjili kašnjenje prema institucijama i dobavljačima i što idemo prema jednom putu oporavka grada. S strane u zadnjih godinu dana mandata na čemu smo radili jesu temelji za promjene koje će građani puno osjetiti u sljedećim godinama i do kraja ovog mandata‘‘.

A hoće li do idućeg Dana Grada Zagreba konačno početi i obnova od posljedica potresa?

“Morat će jer ne vidim nikakav razlog da se to ne dogodi. Država, Ministarstvo i Fond za obnovi su odgovorni za obnovu privatnih zgrada prema Zakonu, a mi tu nemamo nikakve nadležnosti kao Grad, ali za izostanak i kašnjenje obnove privatnih zgrada mnoge građane ne zanima tko je odgovoran, nego žele da se to dogodi. Kao gradonačelnik grada u kojem obnova domova nakon potresa još uvijek nije u pravom smisli riječi krenula, nikako ne mogu biti zadovoljan, bez obzira na to tko je zakonski odgovoran‘‘.

Osvrnuo se i na problem otpada i najavljeni nosi sustav odvajanja i naplate. Opet je upozorio na zatečeno stanje i ponovio da nije Zagreb bezveze proglašen ‘kantogradom‘.

“Znate da smo ostvarili što smo obećali, u smislu da će sve što mogu raditi gradska poduzeća sama i raditi. Glomazni otpad smo, unatoč pritiscima ovih zadnjih godinu dana, staviti pod okrilje Gradske čistoće. Što se tiče stanja na ulicama, ono bi moralo biti bolje i bit će čim završi proces utvrđivanja viška radnika. Što se tiče novog sustava naplate, znate da je Zagreb jedini veliki grad koji ide u pravedni sustav naplate prema količini neodvojenog miješanog otpada i u tom smislu već smo puno toga napravili da od 1. srpnja krenemo s novim sustavom‘‘.

A ako se oduži postupak zbog javne nabave, moguće je kaže gradonačelnik i da se rok produži za mjesec-dva.