MILANOVIĆ O DANU DRŽAVNOSTI: To je dan male većine – bullying nad običajima

Predsjednik Zoran Milanović komentirao je danas i novoustoličen Dan državnosti.

“To nije Dan državnosti, to je dan male većine, to je bullying nad običajima i ukidanje, iz osobnog kaprica, običaja koji je bio 20 godina u Hrvatskoj i koji je bio u zakonu, da se Dan državnosti obilježava 25. lipnja, na dan kad je Sabor donio odluku o razdruživanju, dan kad je hrvatski narod velikom većinom, koja nije bila nikad ni prije poslije, odlučio da izlazi iz Jugoslavije. To je mudrošću tada Ive Škrabala i velike saborske većine 2002. promijenjeno i određen je taj datum, da o promjeni nisu govorili ni Sanader ni Karamarko ni išta poduzimali, a imali su većine. Znači, ljudi od kojih bi to više očekivao, bili su HDZ-ovci i Plenković koji je fake, on je baš našao. To je ono, neću reći poturica, netko tko konvertira onda želi biti gorljiviji vjernik… I tako smo mi dobili novi dan državnosti koji s danom državnosti veze nema”, govori predsjednik, kako javlja N1.

Povijest je neobična, kaže predsjednik, prisjećajući se kako su izgledale neke povijesne nogometne utakmice početkom 90-ih.

“To nije Dan državnosti. Hrvatska država i hrvatksa državnost postoji sigurno iz devetog stoljeća, kad je papa pisao knezu Branimiru… Tu se prvi put spominje hrvatska država jer tu se prvi put spominje Hrvatska. Hrvatska država je, hvalimo se u Ustavu, postoji još od sedmog stoljeća, devetog…”, govori.

“Ja nisam organizirao prosvjede protiv Dana državnosti 30.5., nisam. Ja sam samo rekao: ‘Dečki, ja u toj farsi dana pečenih volova neću sudjelovati’. Koncert, to je tipično štreberska ideja, sjediš, zavališ se, malo prčkaš po mobitelu, ništa ne možeš pogriješiti.”