TOMAŠEVIĆ O SMRADU U N. ZAGREBU: Utvrdit ćemo što se događa na Jakuševcu i riješiti problem

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević obećao je da će kratkoročnim mjerama napraviti sve da utvrde što se događa na odlagalištu otpada Jakuševcu te da riješe problem pojačanih neugodnih mirisa s Jakuševca. 

“Jednostavno nije opcija da imamo pojačane neugodne mirise, odnosno smrad koji dolazi iz tog dijela grada. To su kratkoročne mjere. Ne bježimo od toga da imamo povećan broj pritužbi građana. Utvrdit ćemo što se događa i to ćemo riješiti”, rekao je Tomašević novinarima u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, javlja HRT.

Komentirajući optužbe oporbe, ali i prosvjed Inicijative za Jakuševec, istaknuo je kako neugodan miris s tog otvorenog odlagališta otpada postoji desetljećima, a da se periodično on povećava i smanjuje, na što mogu utjecati razni čimbenici – vjetar, temperatura, količina padalina.

No, poručio je da, iako nije dokazano da se pojačan miris širi s kompostane, već danas krenu kratkoročne mjere na njoj. Osim uvođenja algi i mikroorganizama te veće količine drvne mase, od sljedećeg tjedna kompostana će se prekriti folijom.

Poručio je, međutim, da za dugoročno rješenje odlagališta Jakuševec, koje uključuju izgradnju zatvorene kompostane, ali i druge infrastrukturne projekte za zbrinjavanje otpada, grad treba državu, te da vremenski okvir ovisi o tome.

“Mi to ne možemo sami financijski rješavati bez države, koja odlučuje koliko će EU sredstava ići za kompostane, sortirnice i slično. Mi to sami ne možemo rješavati, niti je to ikada bila ideja”, rekao je Tomašević.

Dodao da je, primjerice, država iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti ponudila na natječaju 100 milijuna kuna za sufinanciranje sortirnice, što je tek četvrtina njene vrijednosti.