U N. ZAGREBU SMRDI SVE JAČE: Zašto? – teorije su razne, a čini se da je ovo istina

Stanovnici Novog Zagreba žale se na strašan smrad, a službena mjerenja su u crvenom, pokazuju da je zrak vrlo loše kvalitete.

Razne su teorije o tome zašto smrdi. Jedni misle da smrad širi smeće na Jakuševcu, posebno što odjednom odvajamo 36 posto biootpada više. Drugi kažu da su problem svinje. Uz to, u glavnom gradu, osam kilometara od glavnog trga i dalje stanuju pajceki. Doduše više ih nema par tisuća kao u doba Milana Bandića – sada ih je u ilegali ostalo samo stotinjak.

Smrdi i u drugim gradovima, ali u Zagrebu odjednom smrdi puno jače i na puno širem području. A kad su gradonačelnikja Tomaševića pitali zbog čega toliko smrdi, on je između ostalog rekao: “Isto tako dio neugodnih mirisa se širio i od svinja”. Tako su svi prenijeli da Tomašević tvrdi kako ono što se danas osjeti, osjeti se zbog svinja, ali on je ustvari mislio da je smrad nekad davno bio zbog svinja, pojašnjavaju za danas.hr u gradskoj upravi.

Poljoprivredniku Josipu Bedekoviću u štale upadaju novinari već dva desetljeća. “Moram priznati nije tako strašno, mislim osjeti se malo. Da se nemre živjeti nije istina”, govori.

Grad ga redovno kažnjava, on plaća kazne i namjerava i dalje uzgajati svinje. Inače, prije je kraj Jakuševca bilo 1500 svinja, pa se smrad nije toliko širio kao danas kad se osjeti od Sigeta i Kajzerice do Savice i Žitnjaka, a ostalo je 100-tinjak svinja. Dakle, to nema logike.

Ali, RTL-ov Direkt je na odlagalištu snimio pretovarivanje biootpada. Kažu kako su vrlo istančanom nosnom detekcijom donijeli zaključak da je ovo izvor smrada, isti neopisivi miomiris osjeti se širom Zagreba, a ovdje najjače.

Bivši ministar zaštite okoliša, Slaven Dobrović kaže: “Kontaminirani biorazgradivi otpad vrlo brzo generira smrad”. Upitan je li se to prije radilo, govori da nije. Dodaje kako on gradonačelniku Tomaševiću nije nikakav protivnik, a navodi da je to komunalni otpad koji ne pripada u ovu kategoriju.

Kaže da je u pitanju neuredni sustav prikupljanja, a upitan znači li to da ljudi da uštede da ne moraju kupovati ove skupe vrećice onda bacaju u biootpad kante koje su besplatne i onda to smrdi. Kaže: “Tako je”.Znači lagali smo vam, ipak je ovo priča i o vrećicama, možda.

Ono što je najgore indeks kvalitete zraka pokazuje da je zrak oko Jakuševca vrlo loše kvalitete, jučer je izmjeren broj najsitnijih P.M 2.5 plućima napornih čestica 54, a po zakonu granica je 25. To znači da je zrak duplo zagađeniji nego što smije biti.

Na sve ovo iz grada kažu da je i u drugim dijelovima grada povećana koncentracija tih čestica, što ih je dovelo do zaključka da su primarni uzrok grijanje i promet. Ok, možda i jest promet uzrok za čestice, ali znaju i građani da baš benzin iz auta ne smrdi kao govna. Za platformu kojoj je smeće bilo temelj kampanje, dosta smrdljiva situacija.