SVI NA SLJEME: Žičara teška 537 milijuna konačno puštena u promet

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević svečano u pogon pušta dugoočekivanu Žičaru Sljeme.

Izvor: Media servis

Na otvorenju su, među ostalima, i ministar prometa Oleg Butković, predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović te zamjenici gradonačelnika Danijela Dolenec i Luka Korlaet.

Jedna od najskupljih u Europi, sljemenska žičara – svečano se pušta u pogon. Ovaj projekt vrijedan čak 537 milijuna kuna izgrađen je još početkom prošle godine, no posljednja dozvola za rad, ona iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, izdana je ovog ponedjeljka.

Žičara ima maksimalni kapacitet 1500 putnika po satu, koji se prevoze u 84 udobne i suvremeno opremljene kabine s po deset sjedećih mjesta. Maksimalna brzina iznosi 6 metara u sekundi, što znači da se putnici do Vidikovca mogu prevesti za nešto više od 16 minuta.

Moramo napomenuti da će žičara danas biti svečano puštena u rad, a od sutra će biti otvorena i za sve građane. Radnim danom od 9 do 17 sati te vikendom od 8 do 18 sati. Isto tako, prvih mjesec dana bit će promotivno razdoblje i, naravno, akcijske cijene vožnje za sve kategorije građana. Upravo smo njih upitali hoće li se voziti žičarom i kako komentiraju cjenik:
“Lijepo je da smo napokon dobili žičaru koja radi i ima neku svrhu. Što se tiče cijena vjerujem da ću iskoristiti dok su neke promotivne cijene.”

“Povoljno je. Ovo što kažu, 40 za Zagrepčane, za ove sa pokazom 30 kuna, to nije tako skupo.”

“Na Sljeme, na Sljeme, na Sljeme!”

Više informacija o cijenama vožnje građani, naravno, mogu dobiti na internetskim stranicama Zagrebačkog električnog tramvaja. Sada je, za sve uzvanike i predstavnike medija, predviđena vožnja Žičarom do gornje postaje, gdje bi gradonačelnik trebao dati izjavu.