SRBIJA PROTIV NASILJA: Prosvjedi diljem zemlje – ovo su zahtjevi prosvjednika i opozicije

Veliki prosvjed ispred parlamenta Srbije u Beogradu pod nazivom ‘‘Srbija protiv nasilja‘‘, govori se o 50.000 građana.

Povod su dvije masovne pucnjave u kojima je ubijeno 17 ljudi prošli tjedan. Prosvjednici od vlasti traže smjenu rukovodstva REM-a i Radiotelevizije Srbije te oduzimanje nacionalne frekvencije televizijama Pink i Happy, kao i zabranu tabloida koji promoviraju nasilje.

Opozicija ujedno zahtijeva hitnu sjednicu parlamenta Srbije na kojoj bi se raspravljalo o odgovornosti vlade za navedene tragedije.

Tamošnji ministar prosvjete Ružić već je podnio ostavku, ali traži se i smjena ministra policije Gašića te direktora BIA-e Vulina.

Na prosvjedu su pročitani zahtjevi upućeni vladi Republike Srbije.

Popis zahtjeva, za čije ispunjavanje su opozicija i prosvjednici vladi Srbije dali rok do petka 12. svibnja, donosimo u nastavku:

Hitno zaustavljanje dalje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru, uključujući i smjenu Savjeta Regulatornog tijela za elektronske medije.

Gašenje tiskanih medija i tabloida koji promoviraju mržnju i nasilje i kontinuirano krše novinarski kodeks te oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje promoviraju nasilje poput Pinka i Happy TV-a.

Ukidanje programa koji promoviraju nasilje, nemoral i agresiju na televizijama s nacionalnom frekvencijom, poput reality programa.

Smjena ministra unutarnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Sigurnosno-informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina.

Sazivanje sjednice Narodne skupštine na kojoj će se razmotriti odgovornost vlade Srbije i sigurnosna situacija u zemlji, kao i dugoročna rješenja koja su neophodna kako do ovakvih tragičnih događaja nikada više ne bi došlo.