GRADONAČELNIK TOMAŠEVIĆ: Čestitam Dan oslobođenja Zagreba i Dan pobjede nad fašizmom!

Antifašizam je vrijednost utkana u Ustav RH i s ponosom možemo reći da je na ovim prostorima među prvima organiziran otpor fašizmu.

Napisao je to na Facebooku gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i u nastavku rekao:

Prema dostupnim podacima, oko 50.000 Zagrepčana borilo se u narodno-oslobodilačkom pokretu. Na današnji dan obilježavamo 78 godina od povijesnog trenutka kada su partizanski borci i antifašisti oslobodili naš grad, ali se sjećamo i svih žrtava fašističkog, odnosno ustaškog terora, stradalih na zloglasnim mjestima mučenja i pogubljenja na ovim prostorima.

U spomen na njih, prošle smo godine na Glavnom kolodvoru otkrili Spomenik žrtvama Holokausta i ustaškog režima, uklanjamo imena ulica nazvanih po osobama povezanima s NDH, a sutra ćemo u spomen-parku Dotrščina postaviti i rekonstruiranu ploču kojom se komemorira više od 7.000 zagrebačkih Srba, Židova, Roma i antifašista koji su u Dotrščini ubijeni tijekom Drugog svjetskog rata.

Odgovorni za smrt svih tih nevinih ljudi su na današnji dan 1945. poraženi i u Hrvatskoj i u Europi, a zbog toga što i dalje ima onih koji podržavaju tu zločinačku ideologiju, moramo održavati sjećanje na žrtve, kao i na one koji su fašiste – uz ogromne žrtve – porazili.