REINER U JAPANU: Nazočio svečanosti ustoličenja novog japanskog cara

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner, kao predstavnik Republike Hrvatske i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, nazočio je svečanom prijemu kojeg je u čast ustoličenja novog japanskog cara organizirao predsjednik Vlade Japana Shinzo Abe.

Potpredsjednik Reiner iskoristio je kratki susret s premijerom Abeom kako bi mu zahvalio na gostoprimstvu i pozvao ga u posjet Hrvatskoj, stoji u priopćenju Ureda Sabora kojeg prenosimo u cijelosti.

“Tijekom svečanosti Reiner je razgovarao s ministrom vanjskih poslova Japana Toshimitsuom Motegijem o predstojećem hrvatskom predsjedanju Vijećem Europske unije te su razmijenili poglede o budućnosti Unije. Razgovarali su i o odnosu Japana i Europske unije, posebice u svjetlu potpisivanja Sporazuma o gospodarskom partnerstvu, koji, kako kaže ministar, već pokazuje rezultate.

Potpredsjednik Sabora susreo se i s ministrom obrane Tarom Konom s kojim je razgovarao o hrvatskoj industriji naoružanja i vojne opreme.

-Hrvatska svoje visoko kvalitetne proizvode izvozi u mnoge zemlje svijeta i rado bismo da Japan bude jedan od kupaca, rekao je Reiner.

Sa zamjenikom predsjednika Vlade i ministrom financija Tarom Asom Reiner je razgovarao o Kući japansko-hrvatskog prijateljstva u japanskom gradu Tokamachiju i o obnovi grada Nagasakija povezujući ju s primjerima obnove hrvatskih gradova stradalih u Domovinskom ratu.”