PIJANA UBILA ČOVJEKA U PROMETU: Sutkinja obrazložila zašto je kazna za Begić 4 godine

Vera Begić bivša riječka pročelnica za sport, koja je pijana izazvala prometnu nesreću u kojoj je poginuo 41-godišnji Igor Soldatić, osuđena je na Županijskom sudu u Puli nepravomoćno na četiri godine zatvora, na što su supruga i otac poginulog žestoko prosvjedovali, očekujući mnogo veću kaznu.

A predsjednica sudskog vijeća Gabrijela Marčeta Ferić navela je koje su bile otegotne, a koje olakotne okolnosti za ovakvu presudu.

“Prilikom odlučivanja o vrsti i mjeri kaznene sankcije koja je primijenjena prema okrivljenoj, sud je imao u vidu sve okolnosti koje utječu da kazna po vrsti i mjeri bude lakša ili teža, a posebice jačinu uzgrožavanja zaštićenog dobra, način počinjenja i posljedice, prijašnji život okrivljene, njezine osobne i imovinske prilike, kao i njeno ponašanje nakon počinjenja kaznenog djela, i to neposredno po počinjenju, tijekom kaznenog postupka, kao i odnos prema žrtvama.

U svezi s time Vijeće je, kao otegotno okrivljenoj cijenilo da je dijete od 10 godina kao putnik u vozilu kojim je upravljao pokojni Igor Soldatić, također zadobilo tjelesne ozljede, iako ne teške naravi te da je okrivljena u dva navrata prekršajno kažnjavana zbog kršenja odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a što sve ukazuje na njezinu upornost u nepoštivanju prometnih propisa i izostanak kritičnosti prema takvom ponašanju.

Kao olakotno okrivljenoj je cijenjeno da se odmah na početku rasprave izjasnila da se osjeća krivom za kazneno djelo za koje je okrivljena te nije osporavala odlučne činjenice u ovom predmetu čime je bitno ubrzala dovršetak rasprave te je izrazila žaljenje i kajanje iz čega proizlazi da je spremna suočiti se s posljedicama počinjenog kaznenog djela, kao i okolnost da je majka jednog maloljetnog djeteta, starog 7 godina te da je dosad kazneno neosuđivana.

Obitelj Soldatić iz sretnih dana (Foto: Facebook)
Obitelj Soldatić iz sretnih dana (Foto: Facebook)

Iako se nakon počinjenja ovog kaznenog djela Kazneni zakon izmijenio, sud je prilikom odmjeravanja kazne sukladno odredbama čl. 3 Kaznenog zakona o obaveznoj primjeni blažeg zakona okrivljenu osudio na kaznu zatvora temeljem Kaznenog zakona koji je bio na snazi u vrijeme počinjenja ovog kaznenog djela, a koji je za ovo kazneno djelo propisivao kaznu zatvora uz trajanju od 3 do 12 godina”, objasnila je sutkinja.

Podsjetimo, nesreća se dogodila 15. kolovoza 2018. oko 23.55 sati na Istarskom ipsilonu, a o njoj je Policijska uprava istarska izvijestila:

“Nesreća se dogodila kada je 36-godišnjakinja, pod utjecajem alkohola od 1.81 promila, upravljala automobilom Peugeot, riječke registarske oznake, dionicom autoceste Nova Vas – Višnjan u suprotnom smjeru.

U nepreglednom zavoju, vozačica je bočnim lijevim ogledalom udarila u bočno lijevo odgledalo automobila Škoda, slovenske registarske oznake, kojim je iz suprotnog smjera upravljao 31-godišnji slovenski državljanin, a potom je nastavila vožnju u suprotnom smjeru prema mostu Mirna, nakon čega je prednjim dijelom vozila udarila u zaštitnu ogradu, koja razdvaja istočni kolnički trak od zapadnog.

Automobil se odbio od ograde i prednjim dijelom udario u Peugeot, pulske registarske oznake, kojim je iz suprotnog smjera upravljao 41-godišnjak, a od siline udarce, vozilo pulskih registarskih oznaka prevrnulo se na bočnu stranu, dok je vozilo riječke registarske oznake udarilo u zaštitnu ogradu.

Zbog zadobivenih ozljeda, na mjestu događaja smrtno je stradao 41-godišnji vozač, dok su njegovi suputnici, 38-godišnjakinja i dijete, prevezeni u riječku bolnicu, gdje je utvrđeno da su lakše ozlijeđeni. Lakše ozlijede zadobila je i 36-godišnja vozačica, protiv koje se radi sumnje da je počinila kazneno djelo izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu, podnosi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Tijelo preminulog prevezeno je na Odjel patologije pulske bolnice radi obavljanja obdukcije”.