DALIJA OREŠKOVIĆ: Ne treba vjerovati Milanoviću u procjeni karaktera – Saucha, Varga, Opačić su primjeri

Izborom Zorana Milanovića na dužnost predsjednika države, RH će se nastaviti kretati unatrag! – tvrdi Dalija Orešković, kandidatkinja za predsjednicu RH.

Na Facebooku Orešković pojašnjava:

Tomislav Saucha, Siniša Varga, Milanka Opačić, samo su neki od primjera zašto ne bi trebali vjerovati procjenama Zorana Milanovića bilo čijeg karaktera, no to nije glavni razlog zbog kojeg ukazujem kako ključni stavovi i poruke glavnih kandidata u predsjedničkoj utrci, već sada potvrđuju da s njihovim izborom RH zasigurno neće krenuti naprijed. Zorana Milanovića gravitacija vuče ka očuvanju postojećeg stanja.

Umjesto da se kao progresist, kako se sam nazvao založi za promjenu načina izbora predsjednika Vrhovnog suda, on podržava postojeći sustav. Tragično je što je to nazadnije od primjerice preporuka GRECO-a, nazadnije od postojeće Strategije suzbijanja korupcije i pratećeg Akcijskog plana, a zapravo je smiješno, usuđujem se reći i jadno, što za to vrijeme SDP najavljuje stvaranje širokog antikorupcijskog saveza!? Oko kojih to progresivnih ciljeva bi se taj antikorupcijski savez mogao složiti, drugovi?

Da podsjetim, GRECO je još davne 2014.g., kad je Zoran Milavnović bio premijer, hrvatskim vlastima preporučio ponovnu ocjenu postupaka izbora, imenovanja i obnove mandata predsjednika Vrhovnog suda RH kako bi se povećala njegova transparentnost i na najmanju mjeru sveli rizici od neprikladnog političkog utjecaja.

U međuvremenu su neki koraci, teškom mukom u tom pravcu i pokrenuti, ne i realizirani. Ali kad pozicije zauzmu predstavnici okorjelih stranačkih struktura, sve će to prekriti ruzmarin snjegovi i šaš.

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/predsjednicabezmaske/posts/140823890596028″ bottom=”30″]