PREMIJER PLENKOVIĆ: Schengen nije gotov, ali ima problem

Premijer Andrej Plenković komentirao je najavu Slovenije o kontroli njihovih granica s Hrvatskom i Mađarskom.

“Nadzor na unutarnjim granicama trenutno primjenjuje devet država članica uglavnom zbog pojačanih migrantskih kretanja i terorizma. Ovaj teroristički napad Hamasa na Izrael pokazuje posljedice u Europi. To se vidjelo u nastupima europskih čelnika. Podsjećam da smo i mi, naše sigurnosne službe, u situaciji da pozorno pratimo stanje. Hrvatska i Slovenija imaju zajednički cilj sprečavanja nezakonitih migracija”, kazao je Plenković, kako prenosi N1.

Nešto je konkretniji bio u ovom obraćanju javnosti. “Ovo što je napravila Slovenija, vezano je uz isključivo za odluku Italije. Moramo to dovesti u taj kontekst i moramo razumjeti Italiju, koja ima velik priljev migranata. Također, odluka je donesena u kontekstu Hamasovog napada, koji se odrazio na ubojstvo u Francuskoj i ubojstva u Belgiji, a i drugdje su brojne prijetnje. Stoga, talijanski potez prema Sloveniji i slovenski prema Hrvatskoj, treba ga staviti u taj kontekst”, izjavio je Plenković pa nastavio:

“Kako biste bolje razumjeli kako Schengen danas funkcionira, s uvedenim privremenim graničnim kontrolama, treba znati da takve mjere Austrija ima prema Češkoj i Slovačkoj, Njemačka prema Poljskoj, Češkoj i Švicarskoj, Norveška prema svim brodovima u lukama, Švedska na svim granicama, kao i Francuska… Jako je važno da ovo kontekstualiziramo.”

Odbacio je tvrdnje da je gotovo sa Schengenom, ali ne negira da postoje određeni problemi.

“Schengen nije gotov, ali ima problem. Uvođenje graničnih kontrola nije novitet, do njega dolazi zbog migracijskih trendova i procjena o pojačanim sigurnosnim prijetnjama zbog terorizma. No, privremeno uvođenje granične kontrole treba ostati iznimka koja se uvodi samo kao posljednja mjera koja treba biti podložna strogim uvjetima, posebno u pogledu područja primjene i trajanja.”

Osvrnuo se i na tvrdnje Slovenaca da Hrvatska nije željela Frontex na granici. “Zajednička pozicija Hrvatske i Slovenije je bila da Frontex sklopi sporazum s BiH i pomogne joj u zašititi granice. To je ono što i mi želimo”, kazao je premijer i dodao: “Ponovno uspostavljanje policijske kontrole na granicama ne može spriječiti terorizam, to je naše uvjerenje temeljeno na iskustvu. Inzistirat ćemo na većoj policijskoj suradnji, koja postoji i koja je dobra.”

Odbacio je navode o kritikama slovenskog ministra unutarnjih poslova Boštjana Poklukara, o tome da je ulaskom Hrvatske u Schengen pojačan priljev migranata.

“Možda je jedno govorio u medijima, ali u razgovoru s ministrom Davorom Božinovićem nije. Oni su svoje poteze na određeni način vezali uz odluke Italije. Italija je najavila kontrole na njihovim granicama. Pa su i oni najavili. To su realnosti onoga što se dogodilo s cijelim migrantskim procesom na cijeloj Mediteranskoj ruti, u varijanti da je potpuno zatvorena granica između Bugarske i Turske, onda bi mi imali nula migranata. Oni koji uspiju proći na inicijalnim dolasku u EU, onda dolaze u BiH, onda i kroz Hrvatsku žele ići dalje kroz Sloveniju pa prema zapadnoj Europi”, objasnio je Plenković.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!