SLOVENCI KONTROLIRAJU GRANICU: Nismo mi krivi, neće biti strogih kontrola – kaže Plenković

Slovenci su odlučili – od subote uvode nadzor nad granicama sa Hrvatskom i Mađarskom, a suspenzija Schengena trajat će najmanje 10 dana.

Izvor: Media servis

Vladajući tvrde da razlog ovakve odluke leži u opasnosti od terorizma ponukanih događajima na Bliskom istoku. Ipak, oporba jasno kritizira i poručuje – Plenković i njegovi suradnici krivi su za kraj Schengena kakvog poznajemo.

Deset mjeseci nakon što je Hrvatska ušla u Schengen – ponovno se uvode kontrole na granici sa Slovenijom. Tamošnja Vlada odlučila se na ovaj potez nakon što su Talijani njima napravili isto. Zaoštrena pravila za početak će trajati 10 dana, a naknadno će se odlučivati o tome hoće li se to razdoblje produljiti.

Sa svojim slovenskim kolegom razgovarao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji kaže da je riječ o automatizmu. Ističe da ne očekuje da će biti ikakvih strogih kontrola: “Slovenski kolega mi je rekao kako će nastojati što manje komplicirati život ljudima koji žive uz granicu i koji putuju bilo da se radi o hrvatskim ili slovenskim građanima.”

Premijer Andrej Plenković nekoliko je puta naglasio da ovo nije novitet jer čak 9 zemalja na graničnim prijelazima ima kontrole i to prema zemljama unutar schengenskog područja:

‘‘Jako je važno da ovo kontekstualiziramo, ovo nema nikakve veze sa Hrvatskom, u smislu da je ovdje neki poseban problem. Međutim ovo je u kontekstu promijenjene sigurnosne situacije i prijetnji terotizma i ekstremizma.‘‘

​Ministra unutarnjih poslova upitali su koje je riješenje ovog problema? “Jedina pomoć Hrvatskoj može biti od država iz kojih nama dolaze migranti. Još uvijek imamo činjenicu da u te zemlje na aerodrome u Sarajevu i Beogradu dolaze ljudi u svojstvu putnika komercijalnim letovima, a onda u međuvremenu postaju migranti koji ilegalno nastoje ući na teritorij EU. Tu je problem i tu nam treba Frontex.”

A zbog cjelokupne situacije na nogama je oporba. MOST-ovci već tjednima zazivaju vojsku na granicama, a njihov Nino Raspudić smatra da ondje ne odrađujemo dobar posao. “Dakle, situacija je vrlo alarmantna. Mi možemo reći da je zbog nesposobnosti Plenkovića, Jandrokovića i Božinovića došlo do pada Schengena na razini EU-a.”

Slično pitanje pita se šef SDP-a Peđa Grbin. “Hrvatska nije željela prihvatiti pomoć Frontexa,” započinje. “Tražimo jasan, precizan i nedvojben odgovor: Je li Slovenija tražila da dođe Frontex, je li Slovenija ponudila zajedničke patrole, je li Slovenija najavila što to znači i ako je to točno zbog čega je hrvatska odbila i zbog čega je Plenković svjesno doveo funkcioniranje Schengena na hrvatskoj granici u pitanje?”

Zastupnik Hrvatskih suverenista Željko Sačić pozdravio je slovensku odluku: “Kako god to nama bilo teško kao narodu da uvode žilet žicu, vojsku na granice i strašne kontrole, ali to je njihovo pravo na samozaštitu. Možda ta odluka prosvijetli našeg premijera Plenkovića i saborsku većinu.”

Sandra Benčić iz platforme Možemo! pak smatra da je odluka pretjerana: ‘‘Jer je to mjera kada se uvodi zaista smatram da treba biti dogovorena na razini čitave Europske unije i da moraju postojati razlozi koji su u tom trenutku dovoljno ozbiljni da ne postoji baš niti jedna blaža mjera kojom se sigurnost granica može osigurati‘‘.

Predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića upitali su je li ovo kraj slobodne zone kretanja Europskom unijom? ‘‘Bilo bi strašno kada bi ovo bio kraj Schengena jer bi to onda bio uvod i u kraj Europske unije. Ja vjerujem da je ovo privremena mjera dok se stvari ne konsolidiraju. Mi ne znamo koliko će trajati na Bliskom istoku, koliko će trajati rat između Rusije i Ukrajine, koliko će se to odraziti pak na migrantske valove. Pred nama su ogromni izazovi s kakvim se naša generacija nikad nije susretala i naravno da se onda događaju i takve mjere‘‘.

Za kraj, da ponovimo – mjera stupa na snagu u subotu, a o ovoj temi početkom studenog na trilateralnom sastanku razgovarat će ministar unutarnjih poslova Božinović sa slovenskim i talijanskim kolegom.