PREGLED TJEDNA: Dosta je korupcije, a kada nam je ono Dan državnosti?

Korona se smirila u Hrvatskoj, život se vraća u normalnu, Europska komisija daje nam šakom i kapom da se oporavimo, uoči izbora HDZ se odlučio na novi moto – borimo se protiv korupcije pa je pokrenuta velika akcija uhićenja u koju su uključena i njihova stranačka imena, a mi se ni nakon 30 godina od samostalnosti ne možemo dogovoriti kad nam je Dan državnosti.

Piše: Andrea Barać (Media servis)

Nemamo novozaraženih ili nove slučajeve koronavirusa brojimo na prste jedne ruke, vratila su se djeca u vrtiće, učenici razredne nastave u škole, ili barem većina, a građani će uskoro na birališta. Pa su stranke ubacile u petu brzinu, iako još nije službena kampanja počela. Plenković će biti nositelj 1. izborne jedinice, Škoro se dogovorio s Penavom koji će mu nositi listu u 5. izbornoj jedinici, no vijest da Raspudić izlazi na izbore na listi MOST-a kao da je najviše razbjesnila HDZ-ovce.

Sve je krenulo kad je Jandroković na Facebooku napisao da ima tri kćeri s istom ženom, i time udario Raspudića ispod pojasa. Pa potom i medijima poručio:

“Osoba koja dolazi iz vašeg svijeta više godina predstavljala se kao neovisni komentator, a ustvari je agitirao za jednu političku opciju, pokazuje se da je to MOST”.

Raspudić je uvjeren da je velika smetnja HDZ-u: “Ne samo ja, nego MOST s novim snagama jest najveći problem HDZ-u jer kako drugačije objasniti da već dva dana traju tako niski i žestoki napadi 0d strane predsjednika Vlade i Sabora na jednog neovisnog kandidata. Da sam im sporedan i marginalan sigurno se ne bi sramotili na takav način i tako napadali”, izjavio je Raspudić.

A Vladajući su iskoristili zadnje trzaje da pridobiju još koji glas. Otvorili su Hrvatsku za 10 zemalja, da spase što se od turizma da spasiti, povećali su naknada za roditelje djece s poteškoćama na 4.000 kuna, a učenici koji imaju do četiri jedinice na kraju školske godine, neće nužno pasti razred. A od plana za oporavak gospodarstva Europske komisije, Hrvatska će dobiti 10 milijardi eura, kad se donese proračun i još toliko. Plenkoviću su puna usta hvale.

A uoči izbora pokrenita je, slučajno ili ne, velika akcija uhićenja osumnjičenih za gospodarski kriminalitet. Jedno od zvučnijih imena je Josipa Rimac, koju je Vlada ekspresno to dana razriješila dužnosti državne tajnice u Ministarstvu uprave. U ekskluzivnom Intervjuu tjedna Media servisa premijer je na dan akcije poručio: “Politika naše Vlade, mene osobno, HDZ-a je stalna, kontinuirana i beskompromisna borba protiv korupcije. Ukoliko se u ovim istragama pokaže da je netko učinio neko kazneno djelo, za to treba odgovarati, bez obzira na ime i prezime, bez obzira na stranačku pripadnost, nema nedodirljivih. I naša jasna poruka je: Dosta korupcije”.

Izašla je ta vijest netom nakon što je bivša šefica računovodstva HDZ-a Branka Pavošević na suđenju u aferi Fimi Media promijenila iskaz, a taj isti dan ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković uhvaćen u društvu s Ratkom Mačekom, Uskokovim optuženikom u Aferi Fimi Media, slučajno.

“Čovjek je prišao meni, a ja sam ostao kod svog stola, digao se pozdravio i razmijenili smo par rečenica – Što da mu kažem ne prilazi ili bježi.”

Sve same slučajnosti u ovoj zemlji. Pa tako je i ministar energetike Tomislav Ćorić, dok je pokušavao objasniti zašto je potpisao Memorandum između INA-e i JANAF-a i zašto taj Memorandum nije nauštrb hrvatskih nacionalnih interesa, slučajno otkrio da ima uvid u WhatsApp grupe novinara. Okomio se na novinara N1 televizije.

“Došao sam do zaključka zato što ste u jednoj od novinarskih grupa u kojoj komunicirate, a hvala bogu mi svi znamo novinare, jasno izrazili svoje nezadovoljstvo izborom članova Uprave”.Dan kasnije se ispričao, rekao da mu sadržaj otkriva ‘visoki novinarski izbor’, a iz Vlade svi niječu da se novinare u zemlji prati i prisluškuje.

I za kraj jedna anegdota – okrugli 30. Dan državnosti jedne normalne zemlje ne bi trebao biti problem, ali Hrvatska je očito ‘novo normalna’. Plenković je datum obilježavanja vratio na 30. svibnja, nakon što smo dva desetljeća slavili 25. lipnja, a predsjednik Milanović se duri. Jučerašnja proslava završila je opet pod sjenom političkih prepucavanja.

“Ovo je praznik prije svega jedne političke organizacije”, rekao je Milanović.

“Mislim da je loše da predsjednik tako govori o pozitivnim zakonskim propisima koje je donio Sabor. Vjerujem da će kroz svoj mandat promijeniti svoje mišljenje”, rekao je Plenković.

Ako dođe do smjene vlasti, očito će nebitni Zakon o blagdanima opet postati bitan i mijenjati se na novo, staro, novo…ili tko bi više upratio.