PREDSJEDNIK O UKRAJINI: “Hrvatska s tim nema ništa i neću dopustiti da ima”

Predsjednik Zoran Milanović posjetio je Kraš prehrambenu industriju prigodom 110. obljetnice tvrtke, a nakon obilaska odgovarao je na pitanja novinara.

Milanović kaže da je tek prije dva dana rečeno da će dobiti ugovore o kupnji aviona Rafalea jer je “Plenković bio dobre volje”.

“Bitno je da to Sabor dobije. … Sabor je treća strana, a Banožić predstavlja Hrvatsku. Dotle smo došli, da se Sabor tretira kao treća strana. Sabor može puno toga i treba. … Ovo je nezabilježen oblik bezobrazluka prema Saboru”, govori predsjednik o uvidu u ugovore u kupnji francuskih zrakoplova Rafalea.

“Sabor može i to, osim ako ministar obrane nije Bane. ali Plenković se smilovao. Sabor je tu bitniji nego ja, kad je u pitanju uvid u ugovor. Taj ugovor je sklapan potpuno netransparentno. Hrvatska ne zna, ne znaju saborski zastupnici, ne zna Odbor za obranu, ja sam sporedan, ja sam to radi etikete upitao”, kaže predsjednik kako piše N1.

“Ne može ministar ni premijer Saboru uputiti takvo pismo, tko god da mu je to pisao, da je Sabor treća strana i da treba tražiti suglasnost francuske korporacije. Ugovor je sklapan u tajnosti i razumljiva je razina tajnosti, ali prema Saboru ne.”

Govoreći o kupnji Bradleya, Milanović kaže: “Plenković je rekao da ćemo dobirti još nešto. Što? Rabljeni karburator? Samo to uzmite, gospodo, a ovo objašnjenje da to nije moj projekt. Pa nije moj, ali nije ni njegov, to je projekt Hrvatske. Sacd ćemo gledati ono što smo gledali u starim filmovima, Bitka na Neretvi. Tito je srušio most zbog straha, neznanja, kasnije je rečeno da je to namjerno. Plenković je sad skoro srušio most…”

Na pitanje je li Banožić u toj priči ranjen, predsjednik kaže: “On je Boško.”

O tome kako će se Hrvatska postaviti glede situacije u Ukrajini, Milanović kaže:

“Mi s tim nećemo imati ništa i nemamo ništa. Ako dođe do eskalacije, povući će se sve do zadnjeg hrvatskog vojnika.”

“Načini i modaliteti postoje da se Ukrajina sačuva, da joj se ekonomski pomogne”, kaže Milanović nazivajući bivšeg ukrajinskog predsjednika Janukoviča – muljatorom.

“Ukrajini nije mjesto u NATO-u. Kada je Ukrajina mijenjala vlast, onda je taj pokret, koji je bio sve prije nego demokratski, to je bio puć u kojemu je ubijeno 50 ljudi… Priča je bila sljedeće: Ukrajina ide na zapad, s Rusijom nema što tražiti, u EU-u će joj biti med i mlijeko. Ukrajina je još uvijek jedna od najkorumpiranijih zemalja, EU Ukrajini nije dala ništa”, govori predsjednik.

“Hrvatska s tim nema ništa i neću dopustiti da ima. A Plenković neka s tim prijeti koliko hoće”, kaže predsjednik. “Hrvatska se od toga mora maknuti kao od požara. U tome Hrvatska neće biti vatrogasac”, kaže.