OREŠKOVIĆ O UHIĆENJU ĆUSTIĆA: Policajci ipak nisu pregledavali njegov frižider

Saborski zastupnici iz oporbenih redova su zgroženi situacijom koja se prije nekoliko dana dogodila kod Zadra. Naime, policijski službenici su uhitili 72-godišnjeg Mladena Ćustića koji je na Facebooku ispod članka lokalnog medija napisao da je premijera Andreja Plenkovića trebalo dočekati pokvarenim jajima, da je narcisoidan i da su on i Vlada izdali građane.

Izvor: Media servis

Ivana Kekin iz platforme Možemo nabrojala je sve slučajeve u kojima su ‘revne snage javnog reda i mira‘ postupale prema kritičarima Vlade. “Kao što vidimo ekspresna su uhićenja rezervirana za one situacije u kojima se premijer osjeća ugrožen i kao što vidimo to se događa kada mu se uputi kritika. Ne prijetnja, nego kritika. Pa evo poruke premijeru – niste žrtve dehumanizacije Vi ni vaši stranački drugovi, nego maloljetnik kojeg su fizički napali zbog njegove nacionalnosti. Niste žrtva Vi, nego oni kojima se upućuju stvarne prijetnje. Niste žrtve Vi, nego oni koji zbog korupcije i klijentelizma ne mogu bez prave stranačke iskaznice naći posao‘‘, rekla je Kekin.

Dalija Orešković u ime Kluba Centra i GLAS-a jasno je dala do znanja da se sumnja u politički nalog ovakvog postupanja policajaca.

“U ovom bizarnom slučaju zdrav razum nalaže da policajci ipak nisu pregledavali frižider sirotog Mladena Ćustića. Nalaže i to da su prilikom privođenja i lišavanja slobode ipak bili svjesni da se ovdje ne radi ni o kakvoj ozbiljnoj prijetnji, što znači da za privođenje i lišavanje slobode nisu imali zakoniti temelj. Naknadno prekvalificiranje prijetnje u uvredu na temelju zakona koji se zadnji put mijenjao 1994. godine ne otklanja nezakonitost postupanja od početka‘‘.

U ime Kluba Socijaldemokrata Romana Nikolić: “Jadna smo mi demokratska država u kojoj policija privodi 72-godišnjeg umirovljenika koji kritizira političku elitu. Zaboravili su na članke Ustava kojima se jamči sloboda mišljenja izražavanja misli. Vladajući se ne bave rješavanjem korupcije u svojim redovima, već se bave špijuniranjem na društvenim mrežama i tko će u kojem trenutku kritizirati Plenkovića i njegovu Vladu‘‘, rekla je Nikolić.

Što najčešću u Saboru i jest, Branko Bačić kao branitelj HDZ-a nastojao je otkloniti sve ove navode oporbenjaka.

“Puno bi vremena trebalo potrošiti za odgovoriti na iznesene objede pa čak i neistine za ovom govornicom. Ono što bih želio posebno istaknuti jest nevjerodostojnost, da ne kažem bizarnost, koju pojedini klubovi ovdje iznose, a pritom zaboravljaju što, kako i na koji način oni postupaju‘‘.

Da bi potom nabrojao sve krimene vladajuće stranke u Zagrebu – Možemo. Kekin je poručio da ne mogu govoriti o demografskoj politici Vlade, kada u Zagrebu ukidaju mjeru roditelj odgojitelj i dok im PR-ovac Josip Jagić po društvenim mrežama žali ‘za dobrim starim vremenima kada se ubijali katolički svećenici‘.