POTRAGA ZA KAPETANOM I POSADOM TRAJE: Traži ih šest brodova – čekaju se novi satelitski snimci

Potraga za nestalim pomorcima i kapetanom Dinom Miškićem s broda Bourbon Rhode i dalje traje, a Hrvatska je ponudila Francuskoj da snosi dio troškova.

Želja je da se potraga ne prekida, a financije su u svemu tome jako bitne. Ponuda za financijsku pomoć data je zajedno s Ukrajincima, čijih je državljana bilo najviše na brodu.

“Znamo da potraga nije jeftina i ne želimo da to bude problem. Zbog toga smo s Ukrajincima pristupili Francuzima i izrazili spremnost da, ako je to potrebno, snosimo dio troškova”, rekao je medijima Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik ureda premijera.

On je i zadužen za koordinaciju akcije u koju su uključeni i MVEP te veleposlanstva koja su u stalnim kontaktima s Parizom.

Hrvatska nema brodove ni zračne snage koji mogu doći na prostor potrage, a Francuska pokušava vidjeti koje su to još tehničke i druge mogućnosti, jer je veliko područje koje valja pretražiti.

Područje trenutno pretražuje šest brodova. Već ranije je Hrvatska angažirala Europsku agenciju za pomorsku sigurnost (EMSA) koja je iskoristila mogućnosti pet satelita koji su imali mogućnost prelaska preko zone potrage.

Samo je jedan “vidio” predmet promjera 7,5 metara koji brodovi do sad nisu uspjeli locirati.

U međuvremenu se očekuje nova satelitska snimka koja će stići u Europsku agenciju za sigurnost pomorskog prometa.

Foto: Facebook
Foto: Facebook