PORAZNI PODACI: Svaki peti građanin Hrvatske diskriminiran – najčešće po nacionalnoj pripadnosti

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Svaki peti građanin u Hrvatskoj je diskriminiran. Za društvo 21. stoljeća u kojem bi razlike trebalo cijeniti, a ne od njiih zazirati, to svakako nije pozitivan podatak.

Piše: Marinela Ruškovački

Približavanje Međunardonog dana ljudskih prava iskorišten je za privođenje kraju projekta „Mind the Gap – Mjerenje nejednakosti u Republici Hrvatskoj“.

Zakon o suzbijanju diskriminacije poznaje 17 osnova diskriminacije, a nedavna su istraživanja pokazala da su u našoj zemlji građani diskriminirani najčešće zbog svoje nacionalne pripadnosti.

Vladin ured za ljudska i prava nacionalnih manjina, Ured pučke pravobraniteljice i Centar za mirovne studije intenziviranjem antidiskriminacijske kampanje “Razlike nisu prepreke” žele građanima dodatno približiti činjenicu da nikakve osobne karakteristike ne smiju biti osnova za diskriminaciju, što se u Hrvatskoj svakodnevno događa.

Pozitivnom stranom provedenog istraživanja zamjenica pučke pravobraniteljice, Tena Šimonović Einwalter, istaknula je to da su građani sve svjesniji da se nešto u društvu promijeniti mora.
“Naime, za čak 40 posto građana koji su sudjelovali u istraživanjima diskriminacija predstavlja najvažniji ili jedan od najvažnijih problema u društvu”, istaknula je Šimonović Einwalter.

Porazno je da se gotovo 70 godina od potpisivanja Deklaracije o ljudskim pravima uopće potrebno baviti se temama kao što je diskriminacija, a autori kampanje odlučili su se za pozitivan pristup i uspješne priče, kako bi istaknuli koliko različito može i jest pozitivno.

Kampanja se provodi kroz četiri priče o osobama kakve su u našem društvu nerijetko diskriminirane, no ipak su uspjele. Među njima su Orhan, uspješan glazbenik romske nacionalnosti, ali i obrtnik-frizer, te Valentina, prva Romkinja koja je ikada upisala Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, naglasila je voditeljica Centra za mirovne studije, Cvijeta Senta.

“Želimo društvo u kojemu vidjeti Orhana dok sa ljubavlju obavlja svoj posao neće biti nešto što nas iznenađuje, u kojemu Valentina neće biti iznimka i vjerujemo da razlike nisu prepreke”.

Ono što provoditelje kampanje svakako ohrabruje, uz činjenicu da društvo sve više prepoznaje potrebe za promjenama jest i to da je Vlada usvojila Nacionalni plan za suzbijanje diskriminacije.

Komentiraj