JA SAM JEDNA OD ONIH: Za osobe s invaliditetom uglavnom se ne čini ništa – piše Vesna Škulić

vesna škulić, novo

Vesna Škulić, SDP-ovka, nekadašnja saborska zastupnica, na svoj je osebujni način na Facebooku ispisala svoje misli uz 3. prosinca – Međunarodni dan osoba s invaliditetom, uz napomenu da je taj tekst već objavila prije nekoliko godina, ali da je još uvijek aktualan.

Ovo je tekst koji prenosimo u cijelosti:

3. Prosinac je Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Na taj dan bi se trebalo napraviti presjek učinjenog i onoga što bi trebalo napraviti u podizanju svijesti i kvaliteti života osoba s invaliditetom!
Ove godine smo svjedoci tužne priče u kojoj djeca ne mogu dobiti novac za liječenje a svaki dan je toliko bitan jer se radi o progresivnoj bolesti! Ministar se brani, čuli smo kako, javnost šuti! Svi šutimo i vrtimo se u krug, zahvalni na nekim mrvicama koje su slučajno ispale iz proračuna! Ništa planski ni sistemski!

OVAJ TEKST SAM PISALA PRIJE NEKOLIKO GODINA! NA ŽALOST, JOŠ UVIJEK JE JAKO AKTUALAN!
NE MOGU ZAMISLITI CIVILIZIRANU ZEMLJU U KOJOJ MINISTAR ZDRAVLJA OLAKO DAJE IZJAVE O SKUPIM LIJEKOVIMA ZA DJECU A DA DRUGI DAN NE BUDE SMIJENJEN!
DRAGI MOJI, AKO NISTE ZNALI ILI SU VAM PREŠUTILI, POVEĆANJE OSOBNE INVALIDNINE SE ODGAĐA ZA KRAJ SLJEDEĆE GODINE A ISTO TAKO I INKLUZIVNI DODATAK ILI , MAKAKOSEVEĆZVALO NEĆE SKORO DO NAS (Radne skupine rade godinama, Povjerenstva i sl, i nikako ne mogu zbrojiti koliko nas ima)!
No, ne brinite se! Već preko desetljeće slušam isto obrazloženje!

3. prosinca – Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Ja sam jedna od 80 milijuna Europljanki i Europljana osoba s invaliditetom, jedna od, preko, pola milijuna građana Republike Hrvatske, također osoba s invaliditetom.
Ja sam jedna od onih koja je Ustavna kategorija, a kojoj se svakodnevno krše prava na svim razinama!
Ja sam jedna od onih koja nije mogla birati obrazovanje po svojoj volji nego gdje mi je bilo fizički pristupačno!
Ja sam jedna od onih koja je zbog stepenica u svojo školi morala ići u instituciju ili „dom“, nasilno odvojena od obitelji!
Ja sam jedna od onih koja nema odgovarajuću održavajuću rehabilitaciju, zdravstvenu zaštitu, primjereno ortopedsko pomagalo!
Ja sam jedna od onih za koje nema novca u proračunu za skupe lijekove i ako mi se radi o pitanju života ili smrti!
Ja sam jedna od onih kojoj je potrebna 24-satna pomoć, a nemam je!
Ja sam jedna od onih koja bi, da nisam imala u životu malo više sreće, živjela od socijalne pomoći ili 1250 kuna osobne invalidnine!
Ja sam jedna od onih, koja bi da imam dijete sa teškoćama u razvoju bila u poziciji boriti se protiv neumreženog sustava, boriti se za ranu dijagnostiku za svoje dijete, za primjerenu i odgovarajuću rehabilitaciju, za mjesto u vrtiću, za upis u školu po primjerenom programu, za asistenta u nastavi, za znakovni jezik, za knjige na brajici, za goli opstanak svogdjeteta do poniženja, do humanitarnih akcija, urušavajući svoje dostojanstvo i dostojanstvo svog djeteta!
Ja sam jedna od onih koja spada u ružnu obrazovnu statistiku naše zemlje: Niža formalna razina obrazovanja: 18,7% osoba s invaliditetom je bez i sa završenom osnovnom školom, 66,7% onih sa završenom srednjom školom u trajanju od 3 godine)

vesna škulić, facebook
Ja sam jedna od onih među kojima 48% nema ni dana radnog iskustva!
Ja sam jedna od onih među kojima 78% osoba s invaliditetom je duže od godinu dana u evidenciji nezaposlenih i koje nitko neće zvati na posao!
Ja sam jedna od onih kojima se radije daje socijalna pomoć nego posao s krizom ili bez nje!
Ja sa jedna od onih kojoj će reći: šteta, lijepa a u kolicima!
Ja sam jedna od onih koja se mora truditi tri puta više od „normalnog“ građanina ove zemlje da bi dokazala da sam građanin ove zemlje!
Ja sam jedna od onih za koje će državni proračun osigurati novac za projekte „kada država bude imala novaca“! (sa krizom ili bez nje)
Ja sam jedna od onih koja, da živi na selu ili na otocima Lijepe naše, ne bih mogla konzumirati prava kao oni koji žive u gradovima!
Ja sam jedna od onih koja ne mogu putovati vlakom, autobusom, koja ne može koristiti prigradski prijevoz zbog nepristupačnosti!
Ja sam jedna od onih kojoj država ne poklanja automobil, ne priznaje pravo na tuđu pomoć,….
Ja sam jedna od onih koja se bori da osobe s invaliditetom i roditelji djece s teškoćama u razvoju sudjeluju aktivno u procesu odlučivanja na svim razinama
Ja sam jedna od onih koja se bori za ljudska i građanska prava osoba s invaliditetom, za uključivanje u svakodnevni život sa istom razinom prava pod jednakim uvjetima kao i za sve ostale građane!
Ja sam jedna od onih koja se bori protiv višestruke diskriminacije osoba s invaliditetom, posebice žena i djece s teškoćama u razvoju!
Ja sam jedna od onih „nevidljivih ljudi“ koja nema političko uporište, koja ne galami, koja ne ucijenjuje, koja ne ruši,…
Ja sam jedna od onih zbog kojih nitko neće organizirati masovne prosvjede, ucjenjivati Vlade, zbog kojih će ministri podnositi ostavke!
Ja sam jedna od onih zbog kojih se neće raspisivati referendumi i voditi političke debate, zbog kojih se neće prekidati program, izvještavati ispred Sabora i Vlade!
JA SAM JEDNA OD ONIH 80 MILIJUNA EUROPLJANA I POLA MILIJUNA STANOVNIKA LIJEPE NAŠE KOJA VJERUJE DA ĆE SE IPAK CIJELI SVIJET UJEDINITI U ZAŠTITI NAŠIH PRAVA, PREPOZNAVAJUĆI NAŠE SPOSOBNOSTI, NAŠU UPORNOST DA GANDHIJEVSKIM METODAMA UČINIMO OVAJ SVIJET BOLJIM MJESTOM ZA SVE!

Ja sam Vesna Škulić

škulić, faksimil

Komentiraj