I TO JE HRVATSKA: Čak 4.534 učenika manje u Karlovačkoj županiji u 10 godina!

Ilustracija
Ilustracija

U samo 10 godina u Karlovačkoj županiji broj učenika manji je za 4.534, a da se skoro situacija neće promijeniti na bolje govori i podatak o negativnom prirodnom prirastu: lani je bilo 802 umrlih više nego rođenih.

Pokazalo je to izvješće Županijske skupštine, po kojem je ove školske godine u 29 matičnih i 46 područnih škola u županiji 8.472 učenika.

“To je, na žalost, 116 učenika manje i čak 6 razrednih odjela manje u odnosu na prošlu školsku godinu. Neke škole s malim brojem učenika su i prestale raditi, kazala je pročelnica Marija Medić.

U zadnje dvije godine vrata su tako zatvorile četiri škole: prošle školske godine PŠ Lipa pri OŠ Generalski Stol i PŠ Police koja je djelovala u sklopu OŠ Slave Raškaj Ozalj, a ove školske godine  PŠ Siča pri OŠ Barilović i PŠ Ribnik koja je radila kao područna škola OŠ Žakanje.

Nije puno bolja ni situacija u srednjim školama, a neće ni biti jer je ove godine upisano 67 učenika manje u 8. razreda, a to će značiti još manji broj budućih srednjoškolaca nagodinu.

“U 13 srednjih škola i Centar za odgoj i obrazovanje djece i mladeži Karlovac, te Glazbenu školu upisano je 4.229 učenika. U odnosu na prošlu školsku godinu pad jest nešto blaži, ali je srednjoškolaca ove školske godine 86 manje nego 2016/2017. Bez obzira na sve mjere koje se sustavno provode – od predškolskog odgoja, pomoći u školovanju, stipendiranju i svih dodatnih ulaganja u školstvo, rezultat su ovakvi podaci, naglasila je Medić, a piše KAportal.

Komentiraj