PLENKOVIĆ O PROSVJEDU: Svi ti junaci, veliki slobodari, su slabići, paraziti i profiteri

Premijer Andrej Plenković je danas komentirao prosvjed u Zagrebu i najsnažnije osudio napad na novinara RTL-a Gorana Latkovića na prosvjedu u Zagrebu, nazvavši ga kukavičkim i bezobraznim, te napade na druge novinare, izrazivši uvjerenje da će policija otkriti počinitelje i da će oni odgovarati.

Rekao je i da živimo u demokraciji te da nije problem prosvjedovati, iskazati svoj stav, neslagati se s mjerama i to glasno reći. Međutim, rekao je da je prosvjed, koliko je uspio razabrati, ipak dominantno političkog karaktera.

– Cijeli smisao ovoga prosvjeda je bilo profitirati na smrti našeg sugrađana. To je bit. Glavna poruka koju sam ja shvatio je da postoje politički paraziti i profiteri koji nastoje manipulirati ljudima, njihovim strahovima, možda nedovoljnoj informiranosti, što dopuštam da je moguće, ali je istina da se svi ti junaci boje male bijele vatice i pola sekunde te vatice da se vidi je li netko zaražen ili nije. To je rezime. Test je vatica koja traje pola sekunde. Ako svi ti junaci, veliki slobodari, borci za ne znam što, misle da im je vatica problem, onda oni nisu junaci. To su slabići. Paraziti i profiteri. Od krajnje desnice do krajnje ljevice, poručio je Plenković, javlja HRT.

Odbacio je i argument prosvjednika da su COVID potvrde dozvola cijepljenima koji su zaraženi da šire bolest, rekavši da su manje šanse zaraze od cijepljenih nego necijepljenih.

– Ako netko ima svjetonazorski, ideološki, a najvažnije zdravstveni problem da ne primi cjepivo – OK, mi to poštujemo. Ali ti omogućujemo da radiš sve što će raditi ovi drugi, samo se, molim te, testiraj. Nije big deal, poručio je.

Plenković je također rekao da je stava da obvezno cijepljenje nije potrebno, te da je velika većina ljudi razumna, racionalna i odgovorna.

– Mi od njih dobivamo povjerenje. Pa nismo dobili povjerenje da kažemo: “Evo, umrite svi”, dodao je.