PLENKOVIĆ I VUČIĆ NAJAVILI: Smiriti tenzije i uložiti napore u rješavanju otvorenih pitanja

Četvrti je dan Svjetskoga gospodarskog foruma u švicarskom Davosu. Nakon što se jučer susreo s kosovskim premijerom, predsjednik Vlade Plenković danas se sastao sa srbijanskim predsjednikom Vučićem.

Jutros je već sudjelovao na sastanku o “Diplomatskom dijalogu o zapadnom Balkanu”.

– Tijekom gospodarskog foruma u Davosu razgovarao sam s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o bilateralnim odnosima i europskom putu zemalja u susjedstvu. Uz politiku dijaloga i smirivanja tenzija, potrebno je uložiti dodatne napore u rješavanju otvorenih pitanja, napisao je premijer Plenković na Twitteru.

Jučer su premijer Plenković te ministar gospodarstva Davor Filipović sudjelovali u nekoliko rasprava i panela s državnicima, gospodarstvenicima i čelnicima međunarodnih organizacija. Sinoć se skupu obratio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

– Rusiji je trebalo manje od sekunde da započne rat. Ostatku svijeta trebali su dani da reagira nametanjem sankcija. Vrijeme koje slobodni svijet provodi razmišljajući, teroristička država iskorištava za ubijanje. Ukrajina i njezini saveznici odolijevaju joj gotovo godinu dana. U tom razdoblju, svaka naša brza reakcija donijela je pozitivne rezultate. Otvaranje europskih granica Ukrajincima, dogovor o žitu i energetska unija sačuvali su milijune života. Cijeli svijet treba tu brzinu u donošenju odluka i djelovanju, rekao je Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik, javlja HRT.

Predsjednik Srbije se oglasio na Instagramu. “Vrlo korektan razgovor sa Andrejem Plenkovićem o srpsko-hrvatskim odnosima. Vjerujem da ćemo u periodu koji je pred nama uspjeti ostvariti napredak, kako na planu ekonomije tako i po pitanju političkih odnosa”