PODOBNIK O CIJENAMA: Vlada uvodi mjere, koje drugi nemaju, jer nisu radili reforme kad su trebali

Boris Podobnik iz Udruge Glas poduzetnika rekao je gostujuči u emisiji Otvoreno na HRT-u kako Ustav određuje da hrvatsko gospodarstvo počiva na slobodnom tržištu.

“A što je osnova slobodnog tržišta? Upravo slobodno formiranje cijena. Mi smo izašli iz socijalizma i nadali smo da ćemo doći u red zemalja u kojima postoji slobodno formiranje cijena i slobodno tržište. Sada vidimo da je upravo Hrvatska s Mađarskom jedina koja odstupa od slobodnog tržišta. Vidim tu veliki problem jer kad uvodite mjere treba se pitati koje druge zemlje uvode mjere koji vi uvodite. Kad bi ove mjere koje uvodi Hrvatska vlada uvodila Nizozemska, Švedska, Norveška, bogate, civilizirane, razvijene zemlje, onda bih rekao da smo mi na pravom putu. A s obzirom na to da ovakve mjere uz nas ima Orbanova Mađarska mislim da je to veliki problem”, rekao je Podobnik za HRT.

Komentirajući kako su cijene u drugim državama niže nego kod nas u istim trgovačkim lancima rekao je da se, kada se uspoređuju različite zemlje, ne mogu uspoređivati samo stope PDV-a jer postoji i cijeli niz drugih nameta koje neke zemlje imaju.

“Mi imamo gomilu parafiskalnih nameta, čini mi se oko 150. A koliko imaju parafiskalnih nameta druge zemlje? Najvjerojatnije enormno mali broj. Upravo zbog toga ne treba se uopće čuditi što su kod nas cijene veće. Ako već postoje različite cijene, a mi smo ušli u eurozonu i Schengen to znači da naprimjer u pograničnim županijama uvijek građani, ako smatraju da je kod nas preskupo, mogu otići preko granice i tamo kupiti robu. Siguran sam kada Hrvati u većem broju krenu u inozemstvo kupovati robu to će biti dobar znak našim trgovačkim lancima da moraju smanjiti cijenu”, savjetovao je Podobnik.

“Osnovni razlog zašto uvodimo ove mjere koji nemaju drugi je zato što nismo radili reforme kad je trebalo. Reforme se rade kad želite biti otporniji kad nastupi kriza. Mi to nismo radili i onda kad nastupe teška vremena moramo primjenjivati metode koje su daleko od njemačkih, švedskih ili nizozemskih”, dodao je.