OTKRIVEN UZROK SMRTI: Pacijent preminuo na dijalizi jer mu je ubrizgano sredstvo za toaletu – medicinski benzin

Nakon što je zbog pogreške u terapiji preminuo 62-godišnji pacijent, u Županijskoj bolnici Čakovec traje inspekcijski nadzor Ministarstva zdravstva, kao i izvanredni unutarnji, stručni nadzor rekao je ravnatelj bolnice Tomislav Novinščak.

Smrt je nastupila jer je medicinsko sredstvo, koje se koristi u toaleti i njezi pacijenata, primijenjeno intravenskim putem u postupku u kojem nije trebalo. “Ne radi se o dezinficijensu, nego o medicinskom sredstvu koje se primjenjuje kod toalete pacijenata i sličnih postupaka”, pojasnio je Novinščak.

Pojasnio je i da je s preminulim pacijentom bila jedna medicinska sestra. “Pacijent je bio u samoizolaciji, a postupak je proveden u prostorima koje bolnica već mjesecima ima za pregled, terapiju i sl. takvih pacijenata. Bila je sama s pacijentom i provodila je dva postupka – odvajanje pacijenta od hemodijalize i toaletu”, rekao je ravnatelj.

Naglasio je da bolnica radi kvalitetno i da pacijenti mogu biti sigurni i mirni. “Na milijune postupaka godišnje, intervencija, medikacija, njege i skrbi, godinama se obavljaju na maksimalno moguć kvalitetan način”.

62-godišnjem muškarcu, koji je nakon hemodijalize preminuo u Županijskoj bolnici u Čakovcu, medicinska sestra je umjesto fiziološke otopine ubrizgala medicinski benzin – potvrđeno je RTL-u.

Komentiraj