OPSESIJA ORUŽJEM: U SAD-u je i dalje lakše kupiti pušku nego vino

Američki predsjednik Biden je potpisao zakon kojim se otežava nabavka oružja, ali prethodno je Vrhovni sud SAD proširio pravo na nošenje oružja u javnosti. Rezultat: u SAD-u je i dalje lakše kupiti pušku nego vino.

Predsjednik SAD-a Joseph Biden je u sbotu (25.6.) potpisao zakon koji stručnjaci ocjenjuju kao kao najznačajnije pooštravanje zakona o oružju na saveznom nivou od sredine 1990-ih. Prethodno su ga usvojili Senat i Kongres. Između ostalog, novi zakon predviđa intenzivniju provjeru kupaca oružja – mlađih od 21 godine.

Riječ je i o proširenju zakona pojednih saveznih država koji omogućavaju oduzimanje oružja od potencijalno opasnih ljudi. Također će i ilegalna trgovina oružjem će biti kažnjiva na saveznom nivou.

Pored toga, milijarde američkih dolara trebale bi biti uložene u programe zaštite mentalnog zdravlja i borbe protiv nasilja. Sredstva su namijenjena i za osiguranje škola. Naime – mnogi republikanci tvrde da je porast napada oružjem posljedica porasta mentalnih bolesti, a ne dostupnosti oružja.

Do relativno brze, mada mlake izmjene zakona došlo je nakon nedavnih masovnih ubojstava u gradu Buffalo u državi New York i osnovnoj školi u gradu Uvaldeu u Texasu, u kojima je život izgubila 31 osoba.

Nakon svakog masakra, ponavlja se ista matrica. Zagovornici oružja i republikanci preporučuju trening nastavnika da se brane oružjem, jače osiguranje na svim javnim mjestima, a građanima da nose više oružja. Protivnici oružja i demokrati, s druge strane, pozivaju na strože zakone i propise, kao na primjer, zabranu prodaje automatskih pušaka, piše Deutsche Welle.

Odluka Vrhovnog suda

No gotovo istovremeno, prije samo nekoliko dana Vrhovni sud SAD je proširio pravo na nošenje oružja u javnosti. Sud je poništio više od 100 godina star zakon države New York na osnovu kojeg je bilo dozvoljeno oružje nositi skriveno i izvan kuće samo radi dobro utemeljenog razloga samobrane.

Slični zakoni postoje u Kaliforniji, New Jerseyu, Massachettsu, Marylandu, u distriktu Columbia i na Havajima. U drugim dijelovima SAD-a jedva da postoje ograničenja.

Oružje je za mnoge Amerikance svetinja

Pravo na posjedovanje oružja zapisano je u američkom Ustavu. Do sada se nitko nije usudio suprotstaviti se ovom propisu koji je zapisan u glasovitom Drugom amandmanu. Pisan je u vrijeme kada su se Sjedinjene Države sastojale od nerazvijenih teritorija i kada su građani živeli u divljini, daleko od naseljenih područja.

Automatske puške tada nisu ni postojale, ali je pravo svakog građana da ima oružje do danas ostalo. Ovo pravilo je sveto za mnoge Amerikance.

Posebno za konzervativno-desnu Republikansku stranku, kojoj su najviše privrženi Kršćani koji se zalažu za tradicionalne vrednosti.

A tu je i Nacionalno udruženje za oružje (NRA), koje se uspješno protivi svakom pokušaju regulacije propisa za kupovinu oružja svojim agresivnim kampanjama lobiranja.

Ne može vatrena voda, ali može vatreno oružje

Oružani okršaji su u SAD dio svakodnevice. U Sjedinjenim Državama obitelji nerijetko za Božićne praznike poziraju sa svojim privatnim arsenalom oružja. U ovoj zemlji je moguće kupiti alkohol tek s 21 godinom – a oružje već s 18 godina.

Upravo je toliko godina imao masovni ubica iz Uvaldea, koji je ubrzo nakon što je postao punoljetan kupio dvije automatske puške kojima je počinio masakr u školi.

Najviše oružja po glavi stanovnika

Dok u većini zemalja svijeta postoje opsežne procedure za dobijanje oružja – što uključuje obuku, licence i tone dokumenata – u mnogim američkim državama je veoma lako nabaviti oružje.

Često je dovoljno samo popuniti formular na licu mjesta u prodavaonici. Tamo se onda obavlja instant provjera, gdje se osobni podaci provjeravaju u bazi podataka kako bi se eventualno otkrila kriminalna prošlost. Rijetko kome bude odbijen zahtijev za kupovinu oružja. Stopa iznosi 0,5 posto. Na sajmovima oružja, koji se održavaju širom zemlje svakog vikenda, propisi su još labaviji.

U SAD-u ima na 100 stanovnika dolazi 120 komada oružja – uključujući u tu statistiku i tek rođene bebe. Po tome su SAD prve u svijetu. Daleko iza na drugom mestu je zemlja u kojoj već godinama vlada građanski rat, naime Jemen i to s 52 komada oružja na 100 stanovnika.

SAD čine tek 4 posto svjetske populacije, ali imaju udio od čak 40 posto u civilnom posjedovanju oružja.

Dnevno – više od 50 ubojstava vatrenim oružjem

Prema najnovijim podacima američkog Centra za prevenciju bolesti (CDC), u SAD je 2020. vatrenim oružjem ubijeno oko 20 000 ljudi – to je više od 50 dnevno.Te godine je po prvi put zabilježen crni rekord: uzrok smrti broj jedan kod djece i adolescenata u SAD je bilo vatreno oružje – čak ispred saobraćajnih nesreća.

Prošle 2021. je broj ubijenih iz vatrenog oružja porastao na 21 000.

Te godine je federalna policija, FBI, zabilježila 61 masakr, u kojima je ubojica koristio automatsko oružje. To je u prosjeku jedno masovno ubojstvo svakih šest dana.

Među tim napadima je bilo i dosta ubojstava u školama. Činjenica da su sada u SAD-u dostupne školske torbe za učenike, koje ih štite od metaka, govori za sebe.

Presudi Vrhovnog suda, ali i zakonu koji je potpiso Biden i koji bi trebao stupi na snagu sredinom srpnja, razveselili su se prodavači oružja u SAD, jer kažu, povećat će se tržište.