IZ GRADA ZAGREBA: Stimulacija djelatnicima Čistoće kako bi odvoz bio redovit

Na konferenciji za medije Grada Zagreba, istaknuti su planovi širenja i uređenja pješačke zone u centru Zagreba, kao i razvoj biciklističke infrastrukture. 

Izvor: Media servis

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet spomenuo je projekt Stare Vlaške, koja je odnedavno pješačka zona, a kako kaže – u planu je i natječaj za njezino trajno preuređenje, zajedno s Draškovićevom ulicom i Martićevom ulicom.

Osim toga, zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec spomenula je i strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom. Kako kaže, riječ je o dokumentu koji daje planove i ciljeve, ali i stvara obaveze prema osobama s invaliditetom, kojih je u Zagrebu preko 13%.

Dolenec je istaknula i nove natječaje koji će biti aktivni od četvrtka, 30. lipnja, a kojima se nastavlja s ekipiranjem rukovodećih službenika u Gradskoj upravi. Prvi natječaj je za mjesto pročelnika Gradskog ureda za mjesnu samoupravu, civilnu zaštitu i sigurnost, a drugi je za zamjenika pročelnika Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode.

Stanari u različitim dijelovima Zagreba prijavljuju preskakanje odvoza otpada, kao i stvaranje ilegalnih odlagališta otpada. Korlaet ističe kako Čistoća daje sve od sebe da nema preskakanja odvoza otpada i odgovara kako nastoje riješiti problem redovitog odvoza:

“U tijeku je natječaj za novih 50 vozača, u tijeku je priprema najma, a onda i nabavke novih kamiona. Postojeći se obnavljaju. prema tome, radi se na ekipiranju, radi se na obnovi voznog parka.”

Ilegalna odlagališta često su rezultat odlaganja građevinskog otpada koji ostavljaju pojedine građevinske tvrtke nakon radova. “Taj problem se rješava pojačanim nadzorom komunalnog redarstva. Mi smo dali nalog da na tim mjestima pojačano nadziru i globe prekršitelje. Isto tako smo zamolili upravu Čistoće da neka od tih ilegalnih odlagališta, posebice za Žitnjaku, na Strugama riješe, prevezu, kako bi se uvjeti života za tamošnje stanovništvo poboljšali.”

Hoće li računi za odvoz otpada biti manji, ukoliko je broj odvoza manji od onog naplaćenog? “Razmišljamo o kompenzacijskim mjerama za građane kako bismo se odužili za ove stvari o kojima govorite. S druge strane, uprava Čistoće razmišlja o stimulansima za djelatnike na terenu. Da budu nagrađeni sukladno o sakupljenoj količini otpada. S jedne strane, kompenzacijske mjere za građane, s druge strane stimulacijske mjere za djelatnike.”

Velike vrućine dovode i do povećanog broja poziva Hitnoj pomoći. Dolenec ističe je li Grad Zagreb spreman za takve probleme. “Sve je pod kontrolom. Danas smo ponovo provjeravali. Bila je nabavka vozila. Ona vozila koja još nisu stigla, stići će u roku dva tjedna.Time ćemo obnoviti vozni park Hitne sa 42 vozila. Uloženo je i dodatno u opremu. Defibrilatori – mislim da je otprilike isti broj, 40-ak. Tako da, vodimo računa da sva oprema bude dostupna za eventualne situacije povećanih intervencija.”

Jučer su završeni žalbeni postupci za upis u vrtiće. Unutar 15 dana gradski vrtići moraju odgovoriti na žalbe. Dolenec ističe kako je vrtićima dana uputa da učine sve unutar svojih organizacijskih mogućnosti.

“Kako se radi o individualnim zahtjevima koji su podneseni za svaki od gradskih vrtića i koji još poštom pristižu danas – sutra, mislim da ćemo najkvalitetnije informacije o dodatnim upisima imati idući tjedan. Na temnelju individualnih žalbi rade se novi planovi. Imamo 15 dana da učinimo najviše moguće u smislu organizacijskih napora. Vjerujem da ćemo cjelovitu informaciju imati unutar 15 dana, a nešto više informacija sljedeći tjedan.”

Pucanje vodovodnih cijevi u Zagrebu već se nekoliko puta ponovilo. Luka Koralet kaže da su razlog tome cijevi stare 60ak godina. “Radimo na sukcesivnoj zamjeni cijevi. Ambicija je da mijenjamo cijevi u postotku 2% godišnje, dakle 70-ak km godišnje od najstarijih prema novijima. Taj problem se tako polako otklanja.”