OBLJETNICA BLEIBURŠKE TRAGEDIJE: Komemoracija žrtvama jugoslavenskih partizana

Podijelite članak

bleiburg

Pod obnovljenim pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora na Bleiburškom polju u Austriji upriličena je komemoracija žrtvama jugoslavenskih partizana, bez suđenja likvidiranih pripadnika vojske NDH i civila.

Izvješće: Media servis

Komemoracija u povodu 72. obljetnice Bleiburške tragedije počinje u 11 sati molitvom odrješenja na groblju Unterloibach od kuda će krenuti procesija prema oltarnom prostoru na Bleiburškom polju.

Misno slavlje u 12 sati predvodit će đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, nakon čega slijede mnogi pozdravni govori.

Na komemoraciji će kao izaslanik predsjednice RH, Kolinde Grabar Kitarović sudjelovati ministar državne imovine Goran Marić.

Sabor je pokrovitelj pa će komemoraciji nazočiti njegov novi predsjednik Gordan Jandroković, a kao izaslanik premijera Plenkovića u Bleburgu će biti ministar branitelja Tomo Medved.

Komemoraciji će prisustvovati i potpredsjednik Sabora, te zamjenik šefa HDZ-a Milijan Brkić, kao i kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Bruna Esih u pratnji Zlatka Hasanbegovića. Mostovi zastupnici već su ranije odali počast bleiburškim žrtvama.

Čak 21 austrijska organizacija, među njima i stranka Zelenih, zatražili su zabranu okupljanja. Zemaljski ured za zaštitu ustavnog poretka taj je zahtjev odbio uz obrazloženje da se radi o vjerskoj manifestaciji. Očekuje se do 15 tisuća ljudi.

Komentiraj