SLATKE BRIGE: U Njemačkoj država punih džepova – ekonomski uzlet smanjit će poreze

njemačka, zastava

Njemačka je za ovu godinu podigla procjene ukupnih poreznih prihoda za 7,9 milijardi eura, priopćio je resorni ministar Wolfgang Schäuble.

Pripremio: Tomislav Bourdin

Prema njegovim riječima, porezi bi lako mogli biti manji zahvaljujući naglom ekonomskom uzletu i rekordnom zapošljavanju.

Ovogodišnji ukupan prihod od poreza, a koji uključuje i one savezne, kao i porezne prihode država, općina i EU, prema procjeni poreznih eksperata Ministarstva financija, iznosi 732,4 milijarde eura u odnosu na raniju procjenu od 724,5 milijardi eura iz studenog prošle godine.

“Savezna vlada je ispunila svoja fiskalna obećanja. Prvo smo uravnotežili federalni budžet, a zatim stvorili dodatna raspoloživa sredstva za investicije”, rekao je Schäuble.

Ministar financija je ponovio da smanjenje poreza vidi u rasponu do 0,5 posto njemačkog bruto domaćeg proizvoda (BDP), što bi iznosilo gotovo 15 milijardi eura.

Njemačka će, prema njegovim riječima, u razdoblju od 2017. do 2021. godine ostvariti 54,1 milijarde poreznih prihoda, što je, također, više od prethodnih prognoza.

Predsjednik Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) i kandidat socijaldemokrata na parlamentarnim izborima Martin Schulz založio se za to da se višak prihoda investira, prije svega u obrazovanje i stanogradnju.

“Moramo gledati daleko u budućnost! Ako sada ne uložimo u gradnju novih stanova, stanarine i stanovi se uskoro neće moći plaćati”, rekao je Schulz.