UZBUNA NA SVEUČILIŠTIMA: Studenti sve više koriste “pametne droge” pri polaganju ispita!

tablete, tabletomanija

Porast pojave droga u zadnjih pet godina najprisutnija je u obrazovnim institucijama, a sve je više studenata koji ih koriste kako bi se riješili stresa i lakše polagali ispite.

Sveučilišta u Velikoj Britaniji planiraju uvesti strožije kontrole i moguće testiranje studenata na narkotike prije polaganja ispita, zbog povećanog korištenja „pametnih droga“, piše The Guardian.

Naime, vodeći akademski autoriteti upozoravaju da sve više studenata koristi određene kemijske stimulanse kako bi se riješili stresa i poboljšali svoje sposobnosti prilikom polaganja ispita.

Pomoćnik dekana Staffordshire University u Velikoj Britaniji, Thomas Lancaster kazao je da sveučilišta ulaze u opasni svijet droga, te pozvao institucije da otvoreno progovore o ovom problemu.

“Sveučilišta trebaju ozbiljno razmotriti kako bi trebalo reagirati na sve veći priliv “pametnih droga” na kampusu. O ovome se problemu mora razgovarati, ali i odgovoriti na mnoga važna pitanja. Na primjer, je li polaganje ispita pod utjecajem “pametnih droga” varanje, te da li su te droge, zaista opasne. Ako se ovaj trend nastavi, sveučilište će biti prisiljeno uvesti testiranja na lijekove”, rekao je Lancaster.

Iako su nadležne institucije upozorene na brojne slučajeve korištenja „droge za učenje“ i inih “lijekova”, studenti ipak pronalaze načine kako ih, a da ne budu otkriveni, koristiti radi povećanja koncentracije i kognitivnih sposobnosti.

Problem je u tome što studenti sami koriste lijekove poput “modafinila”, “ritalina” i “adderalla”, koji se koriste u liječenju poremećaja poput narkolepsije ili poremećaja pažnje i hiperaktivnosti.