O MJERAMA RODITELJ-ODGOJITELJ: Prijedlozi o smanjenju naknada i konačnom ukidanju

Zamjenica gradonačelnika Zagreba, Danijela Dolenec predstavila je u petak prijedlog izmjene Odluke o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje.

“Grad Zagreb će u javno savjetovanje uputiti novi prijedlog izmjena mjere roditelj odgojitelj”, najavila je Dolenec. Javno savjetovanje će trajati 30 dana.

“Važno nam je omogućiti zapošljavanje majki i upise svoj djeci u vrtiće. U novom prijedlogu djeca se mogu upisati u vrtiće”.

“Prvih šest mjeseci od donošenja ove odluke, koju očekujemo u rujnu, ništa se neće mijenjati za korisnike, rekla je Dolenec.

“S 31. ožujkom iduće godine, naknada se smanjuje na minimalnu plaću. Tri mjeseca kasnije naknada će biti iznos od 50 posto od minimalne plaće dok korisnici ne izađu iz mjere, S 30. rujna prvi korisnici izlaze iz ove mjere. Svaki sljedeći mjesec korisnik kojem dijete napuni sedam godina izlazi iz mjere. Prihvata novih korisnika nema”.

“Pazili smo da u novom prijedlogu pazimo na postupne izmjene”, rekla je Dolenec, kako javlja Dnevnik.hr.

Na mjeru je do sada, od odluke bivšeg gradonačelnika Bandića 2016. godine, potrošeno 2.1 milijarde kuna, rekla je zamjenica gradonačelnika.

21 projekt izgradnje i prenamjene vrtića je prijavljeno, rekla je Dolenec i naglasila proširenje kapaciteta gradskih vrtića. Cilj je Grada većinu ostvariti u 2023. i 2024. godini. Mjera na koju se godišnje potroši pola milijarde kuna “trn je u oku” aktualne gradske vlasti i njezino ukidanje jedno je od predizbornih obećanja koje su odlučni ispuniti.

Odluka o ukidanju ili smanjenju naknade, na koju su se žalili korisnici i predstavnici Udruga, već dva je “pala” na sudu, no prema zadnjoj presudi Visokog upravnog suda pokazalo se da grad ima pravo mijenjati novčanu naknadu, smanjivati ju pa čak i ukinuti jer nije riječ o tzv. “stečenom pravu” na kojeg su se pozivali protivnici ukidanja, već o privilegiji. Sud je odlučio tek da Grad nije dao dovoljno vremena korisnicima za prilagodbu na promjene u mjeri “roditelj odgojitelj”.