NISU CIJEPILI DIJETE: Uzalud se majka branila na sudu u Koprivnici – kažnjena s 300 kuna

Jedna je majka (35) iz okolice Koprivnice na sudu proglašena krivom i kažnjena s 300 kuna jer svoje trogodišnje dijete nije cijepila protiv zaraznih bolesti, iako je to zakonska obveza.

U pedijatrijskoj ordinaciji u Domu zdravlja u Koprivnici inspektorica u nadzoru je ustanovila kako dijete nije cijepljeno protiv nijedne zarazne bolesti.

A trebalo je biti ‘cijepljeno protiv bolesti izazvanih haemophilius influenze tipa B; potom protiv difterije, tetanusa i hripavca u periodu navršenih dva mjeseca do 12. mjeseca; protiv dječje paralize do 12. mjeseca života; protiv ospica do navršenih 18 mjeseci; hepatitisa B do 12. mjeseca života’.

Majka Kristina na sudu se branila kako je ‘kao odgovorni roditelj, a u dogovoru sa suprugom, odgodila cijepljenje djeteta sve dok ne budu propisno informirani i uvjereni da neće svoje dijete izložiti kratkoročnim i dugoročnim zdravstvenim rizicima’, piše Večernji list. “Nismo antivakseri, već samo želimo najbolje za svoje dijete. U Hrvatskoj nitko ne preuzima odgovornost za štetu nastalu cijepljenjem, a samostalnim istraživanjem došli smo do službenih uputa cjepiva iz kojih su vidljive moguće posljedice, a na što nas pedijatar nije upozorio”, branila se majka.

No, sutkoinja Dubravka Končar-Brodarić nije prihvatila njezinu obranu uz obrazloženje: “Okrivljenica, kao niti bilo koji drugi roditelj, nije u mogućnosti određivati i procjenjivati kad će se njeno dijete cijepiti, a obzirom da je program cijepljenja djece u Hrvaskoj isti za sve. Sud smatra i da je cijepljenje najefikasniji način prevencije zaraznih bolesti te se cijepljenjem mogućnost epidemija smanjuje značajno”.