GONG PISAO GRECO-U: Andrej Plenković potkopava borbu protiv korupcije

GONG je izvijestio kako su od antikorupcijskog tijela Vijeća Europe GRECO zatražili podršku radu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa te osudu premijera Andreja Plenkovića zbog napada na to tijelo.

U pismu navode kako se retorika premijera Plenkovića i predsjednika Sabora Jandrokovića oko Povjerenstva negativno odražava na borbu protiv korupcije u Hrvatskoj, objavili su na svojim stranicama.

“Retorika, kojom se premijer Plenković i predsjednik Sabora služe kad govore o radu Povjerenstva, te javno prozivanje njezine čelnice Nataše Novaković slabe rad jedne od rijetkih preostalih neovisnih institucija i negativno se odražavaju na borbu protiv korupcije u Hrvatskoj. Umjesto da dostave tražene dokumente oko puta premijera, potpredsjednika Vlade i troje ministara u Helsinki, Vlada preko biranih medija objavljuje djelomične putne naloge. Skrivaju se ključne informacije. Pritom, premijer javno poručuje da su zahtjevi Povjerenstva apsurdni, da su im „sve nacrtali“ i da neće dostavljati nikakve dokumente.

S prozivanjem Nataše Novaković premijer je krenuo nakon što je počela propitivati njegovu ulogu u aferi Agrokor, u kojoj je grupa privatnih konzultanata koja je u tajnosti pisala zakon Lex Agrokor, kasnije angažirana na milijunskim poslovima u Agrokoru, zahvaljujući primjeni istog zakona. Premijer je zatražio izuzeće Nataše Novaković, optužujući je za sukob interesa, mada je, prije nego je dirnula u njegov slučaj Novaković izglasana u Saboru uz podršku vladajuće stranke. Time je premijer izazvao dugotrajnu blokadu rješavanja njegovog slučaja, s obzirom na to da pitanje izuzeća predsjednice Povjerenstva nije zakonski riješeno. Borba protiv korupcije i klijentelizma krucijalna je za Hrvatsku, najmlađu članicu Europske unije, zato pozivamo GRECO da pruži podršku radu Povjerenstva i osudi neprimjerene napade premijera na neovisno antikorupcijsko tijelo.

Što se tiče Dubravke Šuice, kandidatkinje za potpredsjednicu Europske komisije i voditeljice resora demokracije i demografije, postavili smo relevantna pitanja o porijeklu njezine imovine. Odgovore nismo dobili, ali nas je premijer Plenković zasuo uvredama. Ovo nije prvi incident verbalnog zlostavljanja civilnog društva od strane Vlade, prethodno smo informirali o slučajevima Centra za mirovne studije i Zelena akcije”.