NEMA MIRA MEĐU VLADAJUĆIMA: Preslagivanja neće biti, a mogući su izbori na jesen – kaže Kosor

darinko kosor

“Mi u preslagivanju Vlade sudjelovati nećemo, ako se s reformama ne krene, očekujemo izbore na jesen”. Poruka je to koju je poslao HDZov koalicijski partner u Domoljubnoj koalciji, Darinko Kosor.

HDZov pak ministar Lovro Kuščević poručuje da preslagivanja nisu nemoguća, a nakon što je prošloga tjedna prekinuo svoju suradnju s HDZom zastupnik Mosta, Ivan Kovačić, s kritikama ne staje. Smatra da suradnja dviju strana više nema nikakvog smisla. Izjavio je i da je u Mostu postavljeno pitanje izlaska iz Vlade, prenosi Media servis.

“Na jednom od sastanaka Mosta bilo je postavljeno pitanje bismo li podržali izlazak iz Vlade i nove izbore, i to uz ovakav oslabljeni rejting, ako bi Vlada krenula opasnim i krivim putem, odgovor je bio jednoglasan – za nove izbore, makar nestalo i Mosta”, otkrio je to u intervju za Slobodnu Dalmaciju Kovačić i tako otkrio da se i unutar Mosta riječi “novi izbori” prevaljuju preko usana.

Za njega suradnja HDZ-a i Mosta nema više smisla.

Milan Bandić već danima priča o preslagivanju u vladajućoj koaliciji, ranije je rekao da će do toga doći ako se ne pokažu rezultati reformi u idućih šest mjeseci. Danas nova izjava na istu temu.

“Sve ćete znati na vrijeme, pustite ljude da rade svoj posao”, poručio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

HDZ-ov ministar graditeljstva i prostornog uređenja, Lovro Kuščević, siguran je da će i Bandić i hrvatska javnost nakon objave programa reformskih mjera biti zadovoljni onime što Vlada zaista radi. Preslagivanja, kaže, nisu nemoguća.

“A naravno da su preslagivanja moguća tijekom ciijelog mandata. Ima ministara koji su bolji, ima ih koji su malo manje bolji i to nije ništa nenormalno”, zaključio je Kuščević.

No, hoće li mandat izgurati do predviđenog trajanja?

Ni “p” o preslagivanjima, posebice ne onima potenciranima od Milana Bandića, ne želi čuti Darinko Kosor, šef HSLSa, čija je stranka članica Domoljubne koalicije. Izbore opet spominje.Naš stav je vrlo jasan: Ili će ova saborska većina, i ova Vlada RHG dosljedno provesti reformski paket kojeg smo prije nekoliko dana usvojili i početi se baviti konkretnim problemima građana, a ne ideološkim prepirkama ili na jesen na nove izbore. Preslagivanje unutar saborske većine, koje predvodi Milan Bandić, nikada nećemo podržati”, kazao je HSLS-ov Darinko Kosor.

Najnovije izjave Kovačića nije htio posebno komentirati, naglasivši da mu je samo važno ono što je rekao Božo Petrov kao lider Mosta. A podsjetimo, on je naveo dva razloga zbog kojih bi moglo doći do raspada suradnje s Vladom: prvi, nepokretanje dogovorenih reformi i drugi, ako Vlada na bilo koji način pokuša oštetiti hrvatske interese.

Reforme su objavljene, a ako se u vrlo kratkom roku ne pokažu i učinci istih, čeka nas vruća politička jesen.